Lanthandeln på Vallby friluftsmuseum

Författare: Sommarjobbande ungdom vid Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Hela atmosfären där inne skapar en känsla av att ta mig tillbaka i historien, vilket fascinerade mig som barn.

En plats i Västmanland som jag har många minnen från är Lanthandeln på Vallby friluftsmuseum. Lanthandeln stod från början i Snarhem i Uttersberg i Heds socken, men kom till Vallby friluftsmuseum år 1953, då Hakonbolaget, ursprunget till ICA, skänkte den till museet efter att Hakon Swenson köpte den av Gustav Thorgren år 1946. Gustav Thorgren drev lanthandeln tillsammans med sin fru Anna Sofia i över 50 år. Familjen Thorgren var den sista familjen att bo och driva lanthandeln. Själva byggnaden är från mitten av 1700-talet. Innan byggnaden blev till en lanthandel under 1800-talet var den förmodligen ett gästgiveri. 

Även om jag aldrig har upplevt lanthandeln som den var när den drevs, känns det som att jag går in i en annan tidsperiod när jag kliver över tröskeln. Allt från hyllorna med de gamla burkarna, till lukten och godiset. Hela atmosfären där inne skapar en känsla av att ta mig tillbaka i historien, vilket fascinerade mig som barn. Vart man än tittar ser man nya saker och detaljer, vilket gör det till ett ständigt spännande ställe. Jag minns hur speciellt det kändes att få peka ut vilket godis jag ville ha och få godiset i en strut av ungdomarna utklädda i historiska kläder som arbetade bakom disken. Under de senaste åren har jag själv arbetat i lanthandeln och skapat nya minnen. Jag kan inte räkna på fingrarna antalet gånger besökare har skrattat åt skylten där det står “Spottning på golfvet är förbjuden”, eller kommenterat burkar på hyllorna de känner igen från sin egna barndom. Lanthandeln är fylld av barndomsminnen, både mina egna och andras, därför är den en speciell plats för mig i Västmanland.