Vattentornet på Skallberget

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Jag fick under hela min uppväxt höra från äldre människor hur byggnaden förr i tiden hade ett café och restaurang på taket som allmänheten hade tillgång till.

Jag är en grabb på 17 år som hela mitt liv bott nära Skallberget. Ända sedan jag var liten så har jag alltid tyckt om att leka i skogar och spendera tid i och nära dem, och den närmaste skogen till mitt hus var den runt vattentornet. Så ofta som jag kunde brukade jag och mina vänner som bodde i området leka i skogarna och göra allt möjligt. Vi hittade gamla cyklar som vi byggde om och gjorde saker med och byggde även ett flertal kojor på området. Allt detta runt det stora vattentornet. När jag var liten brukade jag alltid kolla på vattentornet och var fascinerad av byggnaden. Jag fick under hela min uppväxt höra från äldre människor hur byggnaden förr i tiden hade ett café och restaurang på taket som allmänheten hade tillgång till. När jag var liten ville jag alltid gå upp i tornet och se utsikten över staden. Även nu när jag är äldre brukar jag ibland gå promenader i skogen omkring tornet och bara ta det lugnt då det finns många stigar och vägar där men även ett flertal bänkar. Jag kommer ihåg hur jag som liten burkade använda tornet som en vägvisare för att hitta hem om jag någon gång befann mig ute i stan och inte visste vägen hem. Tornet är något som jag anknyter starkt med inte bara min barndom utan även mitt hem och nu på senare år skogen runtom.

Det finns väldigt lite information gällande tornet och när det exakt byggdes men med tanke på att Skallberget först började bebyggas på 40-talet samt att tornet användes som mest upp till 50-talet så är det lätt att gissa att tornet byggdes under 40-talet. Vattentornet är en byggnad som syns över stora delar av Västerås och vad man kan kalla för en ikonisk byggnad. Även om tornet i sig inte är en så värst vacker byggnad så kommer den alltid för mig kopplas till de bra stunderna man hade som barn och alla de hundratals timmar jag spenderade runt vattentornet.