Badelunda kyrka

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum
Medeltid (1100 e.Kr – 1500 e.Kr)
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Det äldsta delarna av Badelunda kyrka kommer ifrån år 1200, det var det året den byggdes, men den har expanderats mycket under år.

Badelunda kyrka är en speciell plats för mig då mycket av min släkt har både gift sig och döpt sina barn i denna kyrka. Så jag har spenderat många glada stunder i kyrkan och många långtråkiga stunder också, då dop tar sin tid att bli klara, och när man har upplevt nästan tio stycken så blir det ganska långtråkigt. Men det är fortfarande mycket trevligt med dop ändå och det är av dessa anledningar som Badelunda kyrka är en speciell och glad och trevlig plats för mig och min släkt.

Det äldsta delarna av Badelunda kyrka kommer ifrån år 1200, det var det året den byggdes, men den har expanderats mycket under år. Så tidigt som 1300–1400 talet byggdes vapenhuset och sakristan, och på 1500-talet fördubblades kyrkan i storlek då den slogs ihop med Furby församling. Sedan på 1600-talet så lät en fältmarskalk Henrik Horn bygga ett gravkor åt sig och sin familj då han bekostade ett utbygge av långhuset. Nu ligger Henrik och hans familj begravda där, och hans svärfar från det fjärde giftermålet är också begravd där. Från början fanns det en spira på gravkoret, men spiran gjorde att regnvatten ledde till kyrkan vilket förstörde korets tak. Därför ersatte man spiran med ett lågt tak år 1775.