400 år av kunskap - Rudbeckianska gymnasiet
Kunskapen och viljan att dela den med andra är något som fortfarande består 400 år och flera tusentals elever senare, och något jag hoppas alltid ska bestå.
Den 8 juni 2023 avslutades det 400:de läsåret på Rudbeckianska gymnasiet. Under dessa år har mycket förändrats, men även mycket bestått. Rektorer såsom lärare och elever har passerat på löpande eld genom posterna, och som en av dem som för första gången tagit elevposten på Rudbeckianska under denna historiska termin har jag fått uppleva Rudbeck i första hand. Jubileet som var fyllt av glädje, bakelse, kronprinsessa och staty. Försmakning utav sagd bakelse under lektionstid där någon bakelse för mycket råkat slinka ner i magen. Jubileumsolympiaden med grenar såsom säckhoppning, såpbubblekapplöpning och allt däremellan. Prov skrivna i proppfulla aulan med flertalet porträtt stirrande i nacken på en får inte heller glömmas, inte heller allt lärande och all den kunskap som skolan överlämnat till oss alla, likt våra föregångare 400 år sedan. Kunskapen och viljan att dela den med andra, är något som fortfarande består 400 år och flera tusentals elever senare, och något jag hoppas alltid ska bestå.
Rudbeckianska gymnasiet grundades år 1623 av biskopen Johannes Rudbeckius, och den utbildningen som bedrevs då var en prästutbildning. Denna var den första av sitt slag i Sverige, och var modellerad med Tysklands skolordning för att driva högre utbildning i åtanke. Eleverna kallades djäknar, och om de, lärare eller präster höll på med olaga aktivitet, såsom vistas på krogar för spelverksamhet kunde de hamna i proban som än idag står kvar på samma plats. Denna är den enda kvar av sitt slag och togs ur bruk år 1801. Senare, år 1857 slogs skolan samman med en apologistskola och bildade ett högre läroverk, som sedan år 1879 kom att kallas Västerås högre allmänna läroverk. På senare tid, i samband med att skolan kommunaliserades bytte skolan år 1966 namn till Rudbeckianska skolan, och kom allteftersom att kallas Rudbeckianska gymnasiet.