Ängsö slott

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Det sägs finnas flera spöken i slottet och en ska vara en kvinnlig skepnad som drar med fötterna klockan 8 på kvällen, hon ska röra sig i den stora balsalen och Kungarummet.

Ängsö slott ligger en halvtimme med bil från Västerås på ön Ängsö, mitt emellan Västerås och Enköping. Slottet är numera ett museum, öppet för allmänheten, med ett trevligt café på nedervåningen.

Ängsö slott har varit en plats för mig och min familj att komma bort från stan, att komma närmare naturen. Vi har flertal gånger gått vandringsleden i skogarna som omger slottet. Vissa sommardagar har vi även badat på några av badplatserna som finns vid vandringslederna. Det som är skönt med de badplatserna och vandringslederna är att det inte är särskilt mycket människor där, som det kan vara på Björnö. Men såklart har vi även varit inne i själva slottet och sett historien som slottet har. Det är väldigt intressant att se hur människor levde i slottet och veta att slottet en gång var någons hem.

Men vi har såklart även hört om spökena som sägs finnas i slottet. Ängsö slott är känt som ett av de mest hemsökta slotten i Sverige och världen, men själv har jag aldrig märkt några spöken där. Dock har jag aldrig varit i slottet på kvällen, så vem vet, de kanske finns där. Det sägs finnas flera spöken i slottet och en ska vara en kvinnlig skepnad som drar med fötterna klockan 8 på kvällen, hon ska röra sig i den stora balsalen och Kungarummet.

De två släkterna Sparre och Piper ägde och bodde i slottet under olika årtionden tills slottet blev ett museum. Släkten Sparre fick marken där slottet idag står genom ett arvskifte 1453 och ägde den i fyra generationer fram tills 1710. Christina Törnflycht, gift med Carl Piper, köpte gården 1710 och ägde den ända fram till 1971. Runt 1740 byggde deras son Carl Fredric Piper om slottet till hur den ser ut i dagsläget. Efter 1971 har Ängsö slott varit ett museum.