Viksängskyrkan

Författare: Sommarjobbande ungdom vid Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
En plats där jag kände att jag äntligen kunde vara mig själv och må bra.

Jag hade tänkt berätta min historia med Viksängskyrkan, en kyrka som byggdes mellan år 1910-1912. Det är en kyrka som betytt mycket för mig under hela min uppväxt då jag hade mina julavslutningar där när jag fortfarande gick i lågstadiet. Sen när jag blev äldre så gick jag dit en dag för att testa gå på en av deras ungdomskvällar som de håller i på onsdagar.

Jag var en person som inte kände att jag passade in någonstans, jag hade inga riktiga vänner i min närhet och spenderade de flesta dagarna inomhus, själv. Jag kommer ihåg att när jag stod i dörren i församlingshemmet så var jag jättenervös och ville bara gå därifrån. Men jag stannade och idag är jag väldigt glad att jag gjorde det. Genom att få en plats där jag känner mig hemma bland ungdomar i min ålder har jag fått chansen att må bättre än någonsin.

Jag känner mig äntligen bekväm i mig själv och har fått träffa så många fantastiska nya vänner. Inte bara nya vänner utan även mitt livs kärlek. Jag har aldrig mått så bra som jag gör idag och det är allt tack vare kyrkan. Även fast jag inte kommer från en kristen familj eller är kristen själv, så valde jag att konfirmera mig och bli en medlem i Svenska Kyrkans unga för att det har varit som ett extra hem för mig. En plats där jag kände att jag äntligen kunde vara mig själv och må bra. Jag är nu konfirmandassistent, och gör mitt bästa för att hjälpa ungdomar som kanske känner att dom sitter i samma sits som jag gjorde när jag väl kom till kyrkan för första gången.