Punkt i Västerås

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Den 23 mars år 1969 invigdes Punkthuset, vilket då var Skandinaviens största parkeringshus.

Punkt ligger mitt i Västerås innerstad, byggnaden är full med affärer och dekorationer. När du först kommer in i Punkt ser du Espresso House, där jag och mina vänner brukar sitta med en dricka och plugga. Vi kommer dit mest för platsen och inte för drickan.

Punkt har flera klädbutiker också, en av de första du ser när du kommer in är New Yorker, jag och mina vänner brukade hänga där och ta bilder medan min vän jobbade. Personalen där är väldigt trevliga.

Våren 1959 antog Västerås en ny tioårsplan. Planen var att citygatorna inte skulle ha stillastående bilar. Man ville inte ha massor av bilar på de trånga citygatorna, därför ville man bygga ett stort parkeringshus. Först behövde man riva flera hus för att få plats med ett så stort parkeringshus.

Ett av de husen som revs var Bomanska gården som låg precis där Punkt ligger idag, man lyckades rädda två av gårdshusen som numera ligger på Vallby friluftsmuseum i Västerås. Den 23 mars år 1969 invigdes Punkthuset, vilket då var Skandinaviens största parkeringshus.

Vid toaletterna i Punkt finns vita trappor som är ganska låga, det är förbjudet att sitta där och vakterna kontrollerar alltid att ingen sitter där. När någon säger ”Vi möts i stan” så går alla till de trapporna och väntar, det är vår mötesplats.