Hässlö Discgolfbana

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
Hässlö har spelat en mycket stor roll för militären i Västmanland. Idag, många år senare, går vi runt och kastar frisbee på samma områden.

Det händer ofta att vi spelar ”frisbeegolf”, eller discgolf som det faktiskt heter. Jag och min kompis spelar då på Hässlö Discgolfbana, liksom de flesta andra spelarna i Västerås. Vi har gått många rundor där och det kan nästan bli beroendeframkallande de perioder då vädret är bra, det vill säga torrt och varken för varmt eller kallt.

Hässlö är en lugn och harmonisk plats. Speciellt på kvällarna. Det finns ett lugn i att gå runt där. Det riktigt dåliga dock är att hästarna finns på Hässlö. De är överallt och bajsar överallt. Ingen discgolfare i Västerås tycker om hästar. Man måste alltid vänta med att kasta när de är i närheten.

På hål 16 kastar man ut precis vid Västerås Flygmuseum, det är bara en bilväg som ligger emellan. Det är ingen slump att museet ligger just där. Västmanlands flygflottilj hade nämligen Hässlö som ursprunglig flygbas och fredsgruppering under mitten av 1900-talet. Viktiga saker har hänt, viktiga beslut har tagits, och viktiga samtal har ägt rum, rörande det svenska flygvapnet på Hässlö. Hässlö har spelat en mycket stor roll för militären i Västmanland. Idag, många år senare går vi runt och kastar frisbee på samma områden. Ibland är det tävling på Hässlö Discgolfbana. Då blir det plötsligt inte lika harmoniskt längre. Då är det hela på allvar. På nästan lika stort allvar som för snart hundra år sedan.