Sala Silvergruva: Smedjan
Att vara smed var statusfyllt och ofta väl avlönat. Till sin hjälp hade smederna lärlingar, smedsgesäller. Det behövdes fler smeder vid gruvverksamheten och dessa indelades i olika kategorier som tex konstsmeder som jobbade med vattenkonsterna, navarsmeder som var smeder som vässade bergsborrar eller gruvsmeder. Det fanns även en uppdelning mellan Kronans smeder som var avlönade av Kronan och Bergslagets smeder som avlönades genom Bergslaget.
Precis som det har funnits fler smedskategorier så har det funnits fler smedjor på området. På de äldsta kartorna från 1600-talet låg Kronans smedja i slänten öster om Stigarbostaden. Stensättningar från äldre verksamhet syns på platsen än i dag. Några årtionden senare låg Kronans smedja på mark som nu ingår i Direktörsbostadens trädgård. Bergslagets smedjor har legat i närheten av den befintliga.
Befintlig smedja vid tilloppskanalen uppfördes 1807. Huset byggdes i korsvirkesteknik och tegel. Smedjan var en klensmedja där järnföremål som behövdes för gruvdriften tillverkades som tex brytspett, bergkilar och malmrakor.