Sala Silvergruva: Våghuset

Författare: Birgitta Sundberger
Spara
Det är först år 1878 med en övergångsperiod fram till 1889 som det internationella metersystemet genom en kunglig förordning infördes i Sverige.

Det är först år 1878 med en övergångsperiod fram till 1889 som det internationella metersystemet genom en kunglig förordning infördes i Sverige. Med metersystemet infördes en metrisk vikt och prototyper för en meter och ett kilogram tillverkades.

Övergången till det nya metersystemet sammanfaller med den moderna industrins framväxt och med Sala silvergruvas övergång till modern industri. I satsningarna vid gruvan ingick att bygga upp en ny hyttproduktion nära gruvbrytningen. Våghuset anläggs bredvid det nyanlagda hyttområdet 1917. Det nya hyttområdet är området som ligger på andra sidan vägen, norr om våghuset.

I våghuset fanns en våg för vägning i kilogram. Hästkärror och senare lastbilar som transporterade varor till och från gruvområdet, körde in i byggnaden där de vägdes. Vågen i våghuset användes för gruv- och hyttverksamheten fram till 1962.

Efter 1962 användes vågen av Salas bilbesiktning en period.