Sala Silvergruva - Extraktionsverk och spelhus

Författare: Birgitta Sundberger
1800-talet
Spara
Huset byggdes för ett extraktionsverk 1888. Extraktion är en metod för att isolera ett ämne ur en blandning.

Uppförandet av extraktionsverket sammanfaller med den moderna industrins framväxt under slutet av 1800-talet, och med Sala silvergruvas utveckling till modern industri. Sala Bergslag skrev avtal med anrikningstekniker August Heberle 1879, då han åtog sig att leverera ett anrikningsverk för anrikning av vaskmalmer, en process i hyttverksamheten. August Heberle skrev efter det ytterligare avtal med silververket. Som medarbetare hade han sin bror, ingenjören Wilhelm Heberle.

Bröderna var duktiga kemister och mineraloger och såg möjligheter i att isolera samt ta till vara silver ur avfall vid hyttprocessen, ur det finkrossade och vaskade avfall som dumpats i stora afterhögar kring hyttprocessen. Bröderna låg i framkant inom extraktionsforskningen, och deras experimenterande ledde till givande resultat.

I den norra delen av byggnaden, med port mot Konstmästarbostaden, installerades 1907 ett elektriskt uppfordringsverk. Linor drogs till Knektschaktet söder om byggnaden. Spelet användes för uppfordring av material i Knektschaktet. Kvar finns rester efter gruvspelet.

Uppförandet av extraktionsverket sammanfaller med den moderna industrins framväxt under slutet av 1800-talet, och med Sala silvergruvas utveckling till modern industri.