Sala Silvergruva - Direktörsbostaden

Författare: Birgitta Sundberger
1800-talet
Spara
Huset byggdes ursprungligen på 1820-talet, som kontor samt bostad åt materialskrivaren. Uppförandet utfördes under Bergshauptman JH af Forselles tid, en av de mer omtalade cheferna vid gruvan. För att anpassa byggnaden till områdets struktur, utfördes ett stort markarbete.

Byggnaden uppfördes som en pendang, mitt emot Gruvstugan. Materialskrivarbostället byggdes på en lägre marknivå i två våningar. Sen fylldes marken på framsidan upp med varp, så byggnaden från framsidan ska uppfattas som lika stor som Gruvstugan. Symmetrin stärks med entréer mitt emot varandra.

På 1880-talet skedde stora omstruktureringar i gruvans verksamhet och ny byggverksamhet på området.

De två bröderna, ingenjörerna August och Wilhelm Heberle hade utfört lyckade experiment med extraktion av silver under 1880-talet. När så möjligheten att ombilda det gamla silververket till aktiebolag fanns 1888 så bolagiserades Sala silververk och August Heberle blev aktiebolagets förste direktör. Materialskrivarbostället rustades upp till bostad åt den nye direktören med familj.

Materialskrivarbostället rustades upp till bostad åt den nye direktören med familj.

Direktör August Heberle hade ett stort hushåll, så för att få rum till hela familjen samt besökare och tjänstefolk uppfördes ett annex, en tre våningar hög byggnad i direkt anslutning till Direktörsbostaden. Annexet revs 1955.

På den östra sidan om Direktörsbostaden, där ett gammalt vedupplag legat, anlades en ny stor trädgård, symmetriskt planerad med grusade gångar i mittaxel samt stora cirklar, en damm, en tennisbana samt planterade buskar och träd längst gångarna.