Sala Silvergruva - Bryggstugan

Författare: Birgitta Sundberger
Spara
Geschwornern var en av Kronans högsta tjänstemän. Han såg till att gruvarbetet bedrevs rätt bergsvis, och var bergmästarens närmaste man och ställföreträdare. De högre tjänstemännen hade tjänstebostad, och geschwornerns fanns i Gruvstugan. Till tjänstebostaden hörde ekonomibyggnader, varav Bryggstugan är en av dem. Fler ekonomibyggnader som tillhörde geschwornern fanns utanför den inhägnade gården, t.ex. stallet som ligger nordväst om Gruvstugans gård.

I Bryggstugan finns en stor spismur med bakugn. Av rädsla för brand var det vanligt med en separat byggnad med spismur som nyttjades till fler funktioner som krävde uppvärmning. Så byggnaden har varit kombinerat kök, bryggstuga, bagarstuga och tvättstuga. Geschwornens hushåll var stort och byggnaden inrymmer även drängkammare.

Under 1800-talet kom trädgårdskullor från Dalarna, tillfälligarbetare som hjälpte till i gruvans trädgårdar. Kullorna återkom år från år och de bodde då i bl. a. Bryggstugan. Trädgårdskullorna var uppskattade och hade gott rykte som flitiga. Kryddgården var en stor trädgård, strikt planerad med kvarter med varjehanda växter, både nytto- och prydnadsväxter.

Byggnaden har varit kombinerat kök, bryggstuga, bagarstuga och tvättstuga.