Sala Silvergruva - Ångmaskinhuset

Författare: Birgitta Sundberger
1800-talet
Spara
1891 byggdes Ångmaskinhuset med två ångmaskiner om 96 hästkrafter. Vattenkraften hade tjänat ut som drivkälla. Ångmaskinerna drev gruvspelet vid Carl XI schakt, schaktet under den runda lavebyggnaden precis norr om maskinhuset. Genom gruvspelet skedde transporterna upp av det brutna berget i gruvan.

Ångmaskinerna i Ångmaskinhuset drev i fortsättningen även kraftöverföringen till Knektschaktets gruvspel, 400 meter söderut. Kraftöverföringen skedde med hjälp av linor. Ångmaskinerna fick även driva en linbana för transport av malm i ”flygande skottkärror”, från Carl XI schakt till Christinaschaktets lave, en sträcka på 250 meter.

När brytningen i gruvan upphörde 1908, monterades ångmaskinerna ner och såldes. På 1940-talet kom gruvbrytningen igång igen och ett elkraftdrivet bergspel installerades i byggnaden. Från 1948 har byggnaden använts till annat.

Tegelbyggnaden är tidstypisk för industriarkitektur under 1800-talets senare del. Åt öster står maskinhusets skorsten. På grund av rasrisk har den plockats ner till en tredjedels höjd.

Ångmaskinerna fick även driva en linbana för transport av malm i ”flygande skottkärror”.