Sala Silvergruva: Gruvstugan

Författare: Birgitta Sundberger
1600-talet
Spara
I nya Gruvstugan fanns rum för Gruvrätten samt för den obligatoriska samlingen med bönestund som gruvklockan kallade till morgon och afton.

Anläggandet av norra centralområdet hörde till 1600-talets satsningar på gruvområdet. Efter uppfyllnad av mark med ett tjockt lager varp från Dr Christinas schakt och vidare 150 meter norr ut, för att få ett större jämnt område, startade bygget av nya Gruvstugan 1670. Kronans viktigaste administrativa byggnad på området.

I nya Gruvstugan fanns rum för Gruvrätten samt för den obligatoriska samlingen med bönestund som gruvklockan kallade till morgon och afton.  

Geschwornern var en högt rankad tjänsteman med säte, stämma och rang näst efter bergmästaren.

I Gruvstugan fanns vidare en tjänstebostad för geschwornern, en tjänst som från 1855 kallades gruvingenjör. Geschwornern var en högt rankad tjänsteman med säte, stämma och rang näst efter bergmästaren. Han ansvarade för att gruvan drevs rätt bergsvis.

Nya Gruvstugan uppfördes med ett klocktorn på taket. 1731 beslutade man ta bort tornet och bygga en fristående klockstapel, byggnaden 60 m sydost om Gruvstugan.

När Gruvstugan renoverades på 1750-talet fick den sitt nuvarande yttre utseende med säteritak samt putsade ytterväggar. En intressant detalj som tillkom då är den dekorativa ytan över entrén, en tympanon med en halvmåne, den alkemiska symbolen för silver.

Till Gruvstugan hörde ekonomibyggnader samt en kryddgård anlagd i strikta kvarter, i anslutning till gården.