Pettersbergsskolans basketplan

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum, 2024
2000-talet
Spara
Jag har valt att berätta om en basketplan där jag spenderat mycket tid under min uppväxt. För att vara specifik så pratar jag om Pettersbergsskolans basketplan i Pettersberg, där jag bott nästan hela mitt liv.

Som många barn vid min ålder så älskade jag att spela fotboll och varje sommarlov så spenderade jag nästan all min tid på att spela fotboll med barnen i området. Men så började vi alla växa upp lite och det var en sommar specifikt när jag var runt 13 år, där mina vänner började spela fotboll mindre och mindre, då blev dagarna riktigt långa. Runt samma tid började min storebror och hans vänner spela basket och jag som inte hade något bättre för mig spelade ju såklart med dem.


...när man är själv så är det väldigt lugnande att spela och man tänker inte så mycket, vilket är skönt, och när man är två eller tre så kan man prata och spela hur länge som helst.

Sedan dess så har stora delar av mina sommarlov spenderats på just den basketplanen. Det gjorde ingen skillnad om det var morgon eller kväll, om det var många eller få som spelade utan det var alltid roligt med basket. Med åren så har basketplanen blivit mer och mer populär vilket är roligt för när det är fler lag så finns alltid risken att man sitter bänk och den risken gör så att det blir mer lagspel vilket är roligare. Men det är också roligt att spela själv eller med en eller två personer, när man är själv så är det väldigt lugnande att spela och man tänker inte så mycket, vilket är skönt, och när man är två eller tre så kan man prata och spela hur länge som helst.

Idag så är det fler och fler barn som börjar spela på basketplanen och det var inte något jag gjorde i den åldern då basket inte är en jättestor sport i Sverige om man jämför med sporter som innebandy och fotboll. Men i Pettersberg så är sporten nog den största och jag skulle vilja säga att mycket av det är tack vare min bror och hans vänner men också basketplanen som var där för att ge oss en annan aktivitet att göra utanför fotbollen vid en tid jag verkligen behövde den.