Överberga gård

Författare: Sommarjobbande ungdom på Västmanlands läns museum, 2024
2000-talet
Spara
Jag har valt att berätta om Överberga gård. Det är en bondgård som ligger en bit utanför Köping ungefär mellan Kolsva och Köping. Min släkt har haft den här gården sedan början på 1800-talet och nu är det den femte generationen som bor där/ärvt gården.

I början på 1800-talet byggde Gustaf Olsson gården till den som den ser ut nu, även fast vissa byggnader på gården har ändrats och uppdaterats för att passa verksamheten som drivs på gården eller bara bli mer modern, så är själva huset precis likadant som det var när gården byggdes.

Platsen där gården är byggd har varit bebyggd väldigt länge. Det finns en gammal vikingaväg som funnits där i nästan 1000 år som går rakt igenom skogen och förut fortsatte igenom gården där det nu är åkrar. Runt om gården och skogen omkring om finns det flera gamla vikingagravar och man har hittat massor av vikingaföremål.

En av mina farbröder bor där nu och driver hästgård. Han föder upp föl och har dem på gården tills de är ett år, och han tar även hand om travhästar när de är dräktiga. Han driver dessutom spannmålsgård men med mest fokus på hästverksamheten. Att det är en spannmålsgård innebär att han har/odlar/säljer säd som är mestadels havre och korn.                                                      

Mina främsta minnen på gården är när vi brukade hjälpa till med hölasset. Man tar höet på sommaren så man kan använda det resten av året för att ge foder till djuren.

Eftersom gården har varit i min släkt så länge så har den förts vidare generation för generation till ett av barnen på gården, så min pappa och hans bröder växte då upp på gården och då var det inte samma fokus på hästverksamhet och att föda upp hästar, utan då drev de spannmålsgård där de odlade säd och hade massor av olika djur så som tex kor, grisar, höns, hästar och även katter. Så även fast hästar alltid funnits på gården så användes de som arbetsdjur förr när det inte fanns maskiner och samma teknik som det finns idag.

Mina främsta minnen på gården är när vi brukade hjälpa till med hölasset. Man tar höet på sommaren så man kan använda det resten av året för att ge foder till djuren. Då måste det hjälpas till med alla olika sysslor så att man kan få in höet på höskullen. Det krävs mycket folk för att det ska kunna ske effektivt och eftersom jag alltid var mindre så fick jag mest åka hölass, men ibland få lasta av bandet och packa på höskullen. Numera så gör han enbart storbalar istället för löspressat hö och allt sker då med maskiner som gör att det kräver mycket mindre människokraft.

Förut brukade jag alltid fira Valborg på gården, och jag brukar även hugga julgran och plocka bär och svamp i skogen som tillhör gården och min familj. Skogen är väldigt stor och har varit väldigt viktig framförallt förut på min farfars tid. Det har alltid jagats och skjutits älg för mat till alla som bodde på gården.