De musikaliska syskonen

Om Rudolf och Amalia Walin

Författare: Henrik Sundholm
1820-1896
Spara
Västerås stadsarkiv tolkar temat "svart på vitt" med hjälp av historiska fotografier. Vi presenterar en rad personporträtt av västeråsare som förblivit relativt okända men som levt intressanta liv. Hör också vårt föredrag där Henrik Sundholm berättar om hur 1800-talets fotografer kom till Västerås.

Syskonen Rudolf och Amalia Walin föddes i Kopparslagargården på Slottsgatan 3 i Västerås. Musiken fick de sig tidigt till livs då fadern var kapellmästare vid Läroverket och organist i domkyrkan. Bägge kom att bli operasångare och ledamöter av Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm.

Rudolf började studera musik i Uppsala 1842 och debuterade två år senare på Kungliga Operan. Föreställningen måste ha gått bra för Operan anställde honom som skådespelare och sångare. Även om han också gjorde annat, som att studera sång i Paris 1847-48, blev han kvar vid Operan fram till sin död mer än tjugo år senare.

Systern Amalia gjorde inte sämre ifrån sig. Hon uppträdde på konserter i Falun redan som 15-åring och anställdes liksom sin bror vid Kungliga Operan 1853. Hon var också aktiv vid Musikföreningen i Köpenhamn och solist hos Filharmoniska sällskapet i Stockholm. Särskilt ryktbar blev hon för sina folkvisor.

Om någon syskonrivalitet vittnar inte källorna. Tvärtom uppträdde de ofta tillsammans, först med Operan under en konsertturné i Finland 1853, sedan då och då vid olika framföranden runtom i Sverige.

Amalia lämnade Stockholm 1873 och återvände till sin gamla hemstad Västerås. Hon vistades hos anhöriga och avled i staden 1896, skriven i hörnet av Västra Kyrkogatan och Biskopsgatan.

Idag är Rudolf och Amalia som de flesta 1800-talsmusiker bortglömda.

 

Daniel Rudolf Walin, född 1820-06-29 i Västerås, död 1868-11-30 i Stockholm

Gustava Amalia Walin, född 1825-05-19 i Västerås, död 1896-08-22 i Västerås