Västerås förste tandläkare

Om Ture Malmström

Författare: Henrik Sundholm
1862-1930
Spara
Västerås stadsarkiv tolkar temat "svart på vitt" med hjälp av historiska fotografier. Vi presenterar en rad personporträtt av västeråsare som förblivit relativt okända men som levt intressanta liv. Hör också vårt föredrag där Henrik Sundholm berättar om hur 1800-talets fotografer kom till Västerås.

Källarmästarsonen Ture Malmström växte upp i Linköping. På 1880-talet utgjorde tandläkarna ännu en ung yrkesgrupp med relativt lågt anseende. Kanske inte så konstigt. De trodde att hål i tänderna berodde på maskar och borrarna hade fram till nyligen drivits med lufttryck. Ture fick sin legitimation som kandidat för Tandläkare-Sällskapet i Stockholm, som vid den här tiden var ensamma i Sverige om att utbilda tandläkare.

I Stockholm träffade han telefonisten Laurentia Hallgren, dotter till en gravör, och de gifte sig på Kungsholmen år 1889. Kort efteråt kom det nygifta paret till Västerås. Här flyttade de in i Södra Kvarteret 11 i hörnet av Köpmangatan och Stora Torget där Sigmavaruhuset idag ligger. De fick tjugosju år tillsammans och skaffade sex barn, tre söner och tre döttrar, innan Laurentia avled 1916.

Ture använde bostaden som privatklinik och blev hela Västerås tandläkare under fyra decennier fram till 1928. Då flyttade han till Ålsten i Bromma där han ett par år senare slutade sina dagar.

 

Ture August Malmström, född 1862-09-30 i Linköping, död 1930-06-03 i Bromma.

Laurentia Augusta Susanna Hallgren, född 1862-08-11 i Eskilstuna, död 1916-10-22 i Västerås.