Midsommarminnen från arkivet - Del 1
Regionens festplatser lockade tusentals på midsommarafton
Midsommarfirandet i regionen slog rekord ifråga om värme och antalet festbesökare. I Dybeck, Odensvi, mötte över 2000 personer upp för att dansa runt majstång och på bana. Jubilerande festarrangörer i Himmeta räknade också in nära tvåtusen besökare på midsommardagen och de som föredrog att stanna kvar i stan festade bland annat på Nyckelberget där IKW arrangerade lekarna kring blomsterstången. Glassen och den varma korven sinade, men feststämningen var det inget fel på. "Fritt från bråk" rapporterade nöjda arrangörer till Bbl/AT:s nöjespatrull.
Aldrig tidigare har så många människor lockats till Dybecksgården i Odensvi men så bjöds det också på önskeväder. Komminister Holm höll det traditionella talet till midsommaren, innan Holger "Löwis" Löwdin drog igång lekarna på ängen. Lite senare på kvällen flyttades dansen över till dansbanan, där Albertz stod för dansmusiken. Sedvanliga tomboler lockade till köp, och framför kaffebord och glasskiosker ringlade köerna.
Fiskedammen drog
Kvar-i-stan-folket letade sig till Nyckelbergsparken under midsommaraftonens eftermiddag. Midsommarstången kläddes tidigare på daggen, och restes klockan 16.00. Holger "Löwis" "debuterade" som lekledare för dagen, och Evert Jansson och Rolf Petterson stod för musiken. Trots värmen var det stor åtgång på varm korv (!). Bland attraktionerna fanns "fiskdamm" för de minsta och servering för de som inte förena Lindberg hälsade välkommen. Nästan tusen personer drogs mot torpet under eftermiddagstimmarna. Dansen leddes av Lisbet Wahlqvist och Brukssextetten spelade i drog att packa upp den medhavda kaffekorgen i gröngräset. Cirka 500 kronor samlades in till IKW:s ishockeysektion av de 600 besökarna.
Naturstig med frågor om allemansrätten ingick i programmet, förutom den "obligatoriska" dansen runt majstången.
Finsk uppvisning
Finska föreningens folkdanslag deltog i Brogårdens midsommarfest utanför Kolsva. Gården ägs gemensamt utanför handikapporganisationerna i KAK-regionen. Ett hundratal personer hade mött upp för att fira dagen. Naturstig med frågor om allemansrätten ingick i programmet, förutom den "obligatoriska" dansen runt majstången. Lekarna leddes av Lars-Olov Palmqvist, Arboga. Och i pauserna kunde man dricka kaffe, äta smörgås och korv i de fagra omgivningarna.
På torpet i Kolsva arrangerade Hembygdsföreningen sommarfesten. Ragnar Wahlqvist ringde in midsommaren i torpets vällingklocka och Anpauserna. Hembygdskören stod för vokal underhållning, med vackra sommarsånger. För musiken till ringlekarna stod Kolsvas spelmanslag under ledning av Tore Lindberg. Kaffe och bullar hade en strykande åtgång, fat och kannor var tomma när de sista festdeltagarna drog sig hemåt.
Säv, säv, susa...
IOGT-NTO:arna hade förlagt sitt midsommarfirande till Skillingeudd utanför Kungsör. I kvällningen samlades hundratalet personer från hela KAK-regionen för att tillbringa försommarkvällen på den förmodligen svalaste av festplatserna denna afton. Skillingeudd ligger alldeles vid stranden av Mälaren, och midsommarsångerna ackompanjerades av stilla sus från vassar och vågar.
... och midsommardagen
För de som inte dansat färdigt på midsommaraftonen fanns det gott om chanser att fortsätta under lördagen. I kommunens yttersocknar gick dansen från tidig eftermiddag till sena "natta". Och de som "knackade på inbillat skomakarmanér" eller "drog till marknaden uti Mora" i Västra Skedvi, fick en paus av det angenämare slaget. Dybecks folkdansgille underhöll med danser som "Frykdalsdans", "Snurrebocken" och "långdans från Solerön" denna sällsynt varma och vackra midsommardag.
Majstången restes framför bygdegården i Västra Skedvi, där dansen gick runt hela eftermiddagen. Medlemmar ur folkdansgillet ledde lekarna. Framåt kvällen drog man in i bygdegården där Majkens trio från Kungsör spelade upp till foxtrot, vals, hambo och alla de andra danserna. Mellan 200 och 300 personer deltog i firandet, och den som köpte lotten med nummer 34 vill gärna arrangörerna komma i kontakt med. Den personen har nämligen en frukthink att hämta ut.
Dansandet varvades med kuddkrig på stång och bollekar för de yngre.
Kuddkrig i Munktorp
Centerorganisationerna i Munktorp stod för firandet i Norrsylta. Varje år har man räknat in fler och fler besökare, i år sattes nya rekordet med nära tusen besökare. Dansandet varvades med kuddkrig på stång och bollekar för de yngre. Runt 20.30 flyttades dansen över till den lövade dansbanan där Brickmans orkester stod för musiken. Pensionärerna i Kolsva samlades på midsommardagen i föreningens torp. Stugan ligger i Ibbarbo, och på gårdsplanen drack man kaffe, dansade och lyssnade på musik framför av pensionärernas musikgrupp.
40-årsjubileum
Himmetaborna gick man ur huse på lördagseftermiddagen. Under ledning av Löwis (för tredje gången (!) för övrigt denna helg) dansade 500 personer, förfriskade sig med kaffe och/eller saft, och fiskade i "dammen". Julles trio från Hallstahammar spelade både till lekarna och lite senare till den nygamla dansen på dansbanan. Jan-Connys orkester från Västerås tog sedan dansbanan i besittning. Festen i Släta festplats var den fyrtionde sedan starten sedan 1963, ett mindre jubileum alltför arrangerande Himmeta IF och Hembygdsföreningen.