Midsommarminnen från arkivet - Del 3

Sala, Heby och Östa hade lugn midsommar - Jobbig men rolig helg för folkdansarna

Författare: Vestmanlands Läns Tidning
Spara
Artikelserien "Midsommarminnen från arkivet" är en digitaliserad version av tidningsurklipp från Västmanlands läns museums arkiv. Texterna var publicerade i olika lokala tidningar under mitten och senare delen av 1900-talet. Artikeln nedan publicerades i Vestmanlands Läns Tidning den 27 juni 1977.

Lars-Göran Stefansson Östas campingbas är nöjd idag.

- Det är rent otroligt, säger han. Trots enormt mycket folk har det inte varit ett enda bråk, inga olyckor eller något tråkigt överhuvudtaget. På polisen är man också nöjd med midsommarhelgen.

- Vi trodde det var fel på telefonen eftersom ingen ringde och begärde hjälp av oss.

Midsommarfirandet i Sala och Heby har varit osedvanligt lugnt och städat.

- Jag förstår inte hur det kunde vara så lugnt, säger Lars-Göran Stefansson. I stort sett har det varit samma klientel som firat föregående år, då vi haft besvär. På många campingplatser har man satt åldersgränsen till 18 år under midsommarhelgen. Östa hade åldersgräns 15 år men Silverköparens campingplats hade höjt till 18 år. Trots det blev det bråk och polisen fick avlysa tre personer från platsen.

- Vi beslöt att inte höja åldersgränsen, säger Lars-Göran Stefansson. Vi gjorde inga gallringar utan släppte in alla till det blev fullbelagt. 

En underbar midsommarhelg, säger man på polisen.

Fullbelagt på Östa

Östa blev fullbelagt tidigt på midsommarafton och sedan tvingades man avvisa ett hundratal personer. Sedan Östa campingplats öppnade 1971 har man haft fullbelagt varje midsommarhelg. Många av stamgästerna kommer inom den magiska ”åtta-milsradien” från Östa räknat.

- Många stamgäster har kommit fram och tackat för en trevlig helg. De är lika tacksamma och förvånade över den lugna fina midsommaren som jag, säger campingbasen.

På Väsby Kungsgård där en del av Sveriges blåbandister höll till, gick det lugnt och städat tillväga. Till stadsparken i Sala hade ungefär 400 begett sig. Firandet där följde i stort sett tidigare års.

Efter ett program med tal av Karl-Erik Eriksson i fritidsnämnden, Möklinta spelmanslag och Salaortens folkdansgille klev ”lekfarbror” Åke Södereng in på scenen.

- Jag tycker det var en mycket trevlig midsommarafton, säger fritidsassisten Arne Åkerstedt. Det gick lugnt och städat till och alla verkade trivas.

- Det var den lugnaste midsommarafton jag varit med om under mina år på Östa, säger Lars-Göran Stefansson.

En underbar midsommarhelg, säger man på polisen. Vi trodde inte det var sant när ingen av ordningsvakterna utom de vid Silverköparen ringde och begärde hjälp.

- Otroligt lugnt, säger SOS-centralen. Det har varit lite utryckningar under midsommaren i år. 

Jobbig men rolig helg för folkdansarna

Salaortens folkdansare fick inte många minuters vila under midsommaraftonen. 13 par och tre spelmän uppträdde på inte mindre än sju platser i olika delar av kommunen under dagens lopp.

Det är klart att det varit jobbigt, säger Per-Olov Johansson i Salaortens folkdansgille. Men det har varit väldigt roligt och stimulerande också.

Den första punkten på folkdansgilles späckade program var Salberga långvårdsavdelning.

- Men där blev det inte så mycket dansuppvisning, berättar P-O Johannson. Vi hade mest folkdanslekar. Efter besöket på Salberga bar det iväg till lasarettet, där man genomförde ett liknande program.


Stor publik

- Vi har inte samma program överallt där vi uppträder, säger P-O Johansson. Vi anpassar programmet efter publiken. På varje plats brukar dock folkdansgillet dansa fem till åtta danser. De övriga platserna man uppträdde på var i Sätra Brunn, Ransta och Västerfärnebo.

- Jag är mest överraskad över publiken i Västerfärnebo, säger P-O Johansson. Det verkar som om dom går man ur huse för att titta . I Stadsparken i Sala och i Gammelgården i Västerfärnebo var det mest publik under dagen. I Sala hade folkdansgillet två uppvisningar. En i stadsparken och en på Väsby Kungsgård. På Väsby Kungsgård uppträdde man för många av rikets blåbandister som är i Sala på riksmöte.

- Väsby Kungsgård är en ny plats för oss att dansa på, säger P-O Johansson. Annars brukar vi hålla oss till samma platser varje år, med någon liten ändring. I salaortens folkdansgille finns för närvarande ett 50-tal vuxna och ca 25 barn.

Alla får vara med på uppvisningarna.

Ingen elit

Medlemmarna tränar en gång i veckan. En del av tiden går åt till att bestämma och repetera in uppvisningsdanser. I folkdansgillet har man inget elittänkande. Alla får vara med på uppvisningarna. Om det är ojämnt antal byter man av varandra så att alla ska få dansa.

- Jag tycker det här är så viktigt, anser P-O Johansson. Ett folkdansgille är till för att personerna som är med ska ha roligt, inte konkurrera ut varandra.

- Folk brukar höra av sig efter våra uppvisningar. De blir intresserade och vill börja dansa själva.