Midsommarminnen från arkivet - Del 4

Folkdanslag och dragspel – äkta midsommar i Västerås

Författare: Ruhne Eriksson och Puen
Spara
Artikelserien "Midsommarminnen från arkivet" är en digitaliserad version av tidningsurklipp från Västmanlands läns museums arkiv. Texterna var publicerade i olika lokala tidningar under mitten och senare delen av 1900-talet. Artikeln nedan publicerades i Vestmanlands Läns Tidning den 27 juni 1966.

Vädret gick midommararrangörerna väl i händer och mycket folk letade sig på midsommarafton ut till de platser runt om Västerås, Djäkneberget, Vallby, Lövudden, där midsommarstänger restes och folkdanslag och lekledare bidrog till att skapa en riktigt helsvensk midsommarstämning.

På Djäkneberget, dit över tusen personer kommit denna varma kväll restes midsommarstången till klämmigt ackompanjemang av Västerås spelmanslag. Därefter vidtog de obligatoriska lekarna kring stången, något som uppskattades mycket, särskilt av de många barn som tillsammans med sina föräldrar denna kväll fick var uppe några timmar extra. Ett annat populärt midsommarinslag på Djäkneberget var de många tombolastånden. Återgången på lotter var strykande och flera stånd hann innan kvällen var slut sälja slut på lotterna. 

På Lövudden samlades midsommarafton drygt 600 personer. Förutom den sedvanliga stångresningen och lekarna gick man där även uppleva äkta västmanländsk folkdans. Det var Västerås folkdansgille som klädda i färgsprakande hembygdsdräkter uppförde några sommardanser och lekar till dragspelsmusik. På Lövudden avslutades midsommarkvällen med andakt i det fria. Andaktsstunden leddes av sekreterare Erik Tunås, KFUM Västerås. 

Det dansades och tjoades, som det skall göras en midsommarafton.

Alla som tänkt sig ut till Vallby friluftsmuseum på midsommarafton och som möjligen ängslats lite över vädret, kunde allt efter som dagen led, andas lättare. Och när midsommarstången traditionellt restes framemot halv sex, hade redan de hotfulla regnmolnen dragit bort. Dovhjortarna som låg i skuggan i backsluttningen mot ån, slutade knappast upp att idissla, när hurraropen som ledsagade stången i höjden, ekade ut.

Det bjöds på både folkdansuppvisning och lekar. En kraftfull stämma – var det månne dalmål – ledde uppifrån en björk omgärdad estrad, de kända och tydligen också mycket uppskattade folklekarna. Det dansades och tjoades, som det skall göras en midsommarafton.

Så blev det besök av en ”kvällens gäst” – Åke Grönberg. Och solen gick, som i den kända Taube-visan, ner i nordväst.

Till synes obekymrade om all uppståndelse, gick getabockarna och mumsade hö inne i sin hage. Ungar med glasspinnar i händerna, spetade upp sig på gässlet och hade kul, när en vit bagge helt resolut klättrade upp i en skottkärra, som av någon anledning blivit stående kvar. Det såg ombonat och trivsamt ut inne mellan de röda husgavlarna och de mumsande bockarna. En behaglig kontrast till den bullrande biltrafiken ute på motorvägen.

En midsommarafton betyder säkert för många yngre firare, litet granna längre ”uppetid”. Och ungarna hade säkert hjärtans roligt. Det blev kanske bara lite för långt köande ibland uppe vid gungorna. Kvällens absolut yngste midsommarfirare, stod parkerad utanför silversmides-affären. Kanske att mamman var in och tittade på ett armband eller ett örhänge: För också hon skall ju trivas en så´n här kväll.