Gråbergska gården

Sala 400 år

Författare: Sala kommun
1700-1900
Spara
Gråbergska gården består av en halv bergsmanstomt, där de äldsta delarna är uppförda under tidigt 1700-tal. Trolig byggherre är Johan Mattsson Gråberg, född 1686. De tidigaste uppgifterna om honom, hans fru Cherstin Eriksdotter och deras dotter Lena är från 1738 då de bebodde bergsmanstomten i östra kvarteret.

Östra kvarteret skonades från Stadsbranden 1736. På den tiden fanns huset mot gatan med stort kök, kammare och sal på nedre botten samt den otroliga moderniteten med jordkällare inomhus. Övervåningen, som troligen nåddes via loftgång, innehöll 3 rum i fil. Fönstren bestod då av blyspröjsade fönsterbågar i karmar som på övervåningen kunde stängas till med fönsterluckor. Inne på gården fanns även ett antal ekonomibyggnader som stall, griskättar och hönshus.

Bergsman Johan Mattsson Gråberg blev änkling 1745. Han var en framstående person i Sala stad. Johan Mattsson Gråberg bodde här till sin död 1759. Ägarlängder efter det finns dokumenterade till dags dato.

Byggnaden, som räddades undan rivning av Lisbet Johansson (fastighetsägare mellan 1970-2010), bär tydliga spår av 1700-talets mode. Rosa och ljusblå väggar med schablontryck och dekormålade taklister, breda (50 cm) golv och takplankor. Vinden är tätad med torvblock.

Under sent 1800-tal tillkom gårdshuset med tidstypisk glasveranda. Under 1910-talet byggdes huvudbyggnad och gårdshus ihop med ett trapphus. I samma veva gjordes fastigheten om till flerfamiljshus med 5 lägenheter med en järnspis och en kakelugn i varje.