Om oss

Vad hände 1917 på Fiskartorget i Västerås? Vem var prosten som fruktade julen? Var hittar jag den berömda röda jorden? Hos oss kan du släcka din kunskapstörst om Västmanlands kulturarv.

Vår drivkraft är att öka och sprida kunskap om länets  samlade kulturarvstillgångar. Hos oss kan du hitta berättelser, bilder och filmer om personer, händelser och platser. Den gemensamma nämnaren är att materialet  berättar något om vårt gemensamma kulturarv.

Om webbplatsen

Webbsidan drivs av Region Västmanland med finansiering från och i samarbete med länets 10 kommuner; Arboga, Fagersta, Hallstahammar, Kungsör, Köping, Norberg, Sala, Skinnskatteberg, Surahammar och Västerås. Vi samarbetar även med kulturarvsaktörer i länet för insamlande och publicering av material.

Tillsammans arbetar vi för att du ska kunna ta del av Västmanlands kulturarv digitalt.

  • Läsa artiklar om exempelvis personer, platser eller historiska händelser i Västmanland. 
  • Bläddra bland bilder, se filmer eller läsa dokument. 
  • Lära känna platser, byggnader och hitta besöksmål genom vår klickbara karta. 

Vårt material kommer från flera olika källor. Detta gör att du kan hitta material från exempelvis museum, arkiv, föreningar och privatpersoner på ett och samma ställe.

Kulturarv Västmanlands  kulturarvsdatabas

Vår egen databas fylls till största del på av våra redaktörer. Vi har en redaktör från varje kommun samt utvalda kulturarvsaktörer. Redaktörernas uppgift är att söka, samla in och publicera material kopplat till Västmanlands kulturarv. Vi publicerar också material som vi får in från privatpersoner.

Andras kulturarvsdatabaser

Vi är även kopplade till andras kulturarvsdatabaser. Det innebär att när du söker material på vår sida visas även sökresultat från de databaserna. I dagsläget är vi kopplade till följande:

Alla kan bidra till vårt samlade kulturarv! Du kan lämna bidrag via vårt formulär. Du kan också kontakta redaktionen om du har en större mängd material du önskar få publicerad på sidan. 

Bidra med material

Vad roligt! Vi välkomnar samarbeten av alla slag som är kopplade till Västmanlands kulturarv. Kontakta oss så tar vi det vidare därifrån.

Kontakta oss

Klicka, tryck och tyck till om webbsidan. Vi tar väldigt gärna emot synpunkter!

Kontakta oss

På webbplatsen Kulturarv Västmanland behandlas personuppgifter i syfte att visa och berätta om det västmanländska kulturarvet.

Behandling av personuppgifter

Region Västmanland står bakom den här webbplatsen. Vi vill att så många som möjligt ska kunna använda, hantera och förstå webbplatsen. Vi är medvetna om att delar av webbplatsen inte är helt tillgängliga.

Se vår Redogörelse för webbplatsens tillgänglighet för mer information. 

Har du material som kan vara intressant för oss?

Kulturarv är till för och skapas av alla. Låt fler ta del av ditt.

Vår webbplats använder cookies för att förbättra upplevelsen för dig som besökare. Läs mer här.