Villa Asea

Villagatan 724 60 Västerås

Villa Asea

Spara

Särskilt kulturhistoriskt värdefull byggnad

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Byggnadstyp
Bostadsbebyggelse
Nuvarande funktion
Kontor
Tidigare funktion
Friliggande villa
Byggår
1907 - 1908
Allmän info
Villa Asea byggdes 1907-1908 som bostad för företagets dåvarande direktör Sigfrid Edström. Arkitekt var Erik Hahr, som ritade huset med medeltida förebilder – stavkyrkor och befästningstorn. Dess exteriör förändrades något vid en renovering 1952. Då togs nya fönster upp och de gamla småspröjsade fönstren med gröna fönsterluckor togs bort. Interiören är i stort sett intakt. Planlösningen förändrades något i samband med renoveringen 1952. Villan fungerade som bostad för Asea:s och ABB:s direktörer/vd fram till 2000. Idag används den för representation.
Värdebeskrivning
Byggnaden är väl bevarad i helhet och detaljer med proportioner, byggnadsmaterial och utformning. Byggnaden har ett stort kulturhistoriskt värde sett ur ett socialhistoriskt perspektiv som direktörsbostad åt det för staden betydelsefulla företaget Asea. Byggnaden har en särpräglad utformning med de medeltida förebilderna stavkyrkor och befästningstorn. Sökandet efter nationella särdrag kom från England där bland andra Ruskin vid 1800-talets mitt propagerade för en friare planlösning, lokala byggnadsmaterial och den äldre byggnadskonsten som impulsgivare. Sammanhanget med trädgården, staket och grindar är viktiga för upplevelsen av byggnaden.
Viktiga karaktärsdrag
Byggnadsvolymen 2-4 våning, oregelbunden plan, utkragad övervåning, torndel med rundade hörn och burspråk. Fasader av tjärad stock och spånpanel. Dekorativa pelare på andra våningens alpbalkong. Fönster med blyinfattat färgat glas och fönsterluckor. Sadeltak och pyramidtak täckt av enkupigt tegel. Kraftiga taktassar och små takkupor. Höga skorstenar murade i rött tegel. Detaljer av kopparplåt såsom dropplist och hängrännor. Entréparti med kolonner och trekantsgavel och dörr av trä. Sidodörr av trä med skärmtak uppburet av dekorerade konsoler. Trädgård av park- och skogskaraktär bland annat med stenar med inskriptioner, stentrappa, mur av sten, staket och grind med grindstolpar.