Björksta
Vid Lillåns dalgång i Björksta socken finns en mängd hällristningar. På stenhällar har människor under bronsåldern knackat in bilder. Tidigare trodde forskare att de ristats in i berget och därför kallas det hällristningar. Bronsåldern i Sverige var mellan åren 1700-500 f Kr.
Området består av sex besöksplatser där du kan se och känna på hällristningar. Vid Björksta kyrka finns en häll med ristningar och information om var du hittar de övriga hällarna. Hällristningarna består av många olika bilder. Den allra vanligaste hällristningen är den som kallas för skålgrop. En skålgrop ser ut som det låter, som små skålade gropar.
Den näst vanligaste hällristningen är skeppen. Skeppen har tolkats olika av forskare, och en tolkning är att det är en symbol för resan till dödsriket. Det finns många forntida kopplingar mellan döden och båtar. Till exempel i den romerska myten som berättar att den döde måste åka med Karons färja för att komma till dödsriket. I Sverige har det hittats gravar från forntiden där den döde är lagd i en båt, eller där resta stenar som har placerats ovanpå gravar i form av en båt. Så kanske ristades skeppen i samband med en begravning. En annan tolkning är att båtarna ristades som ett lycka till på färden inför en längre resa.
Andra bilder på hällarna är människofigurer, djur och cirklar som tolkats som bilder av solen. Det bästa sättet att se en hällristning är att titta på den när solen står lågt på himlen. Släpljuset bildar då skuggor i ristningar och får dem att synas, även de som inte är i målade. Eller varför inte göra ett magiskt besök när det har blivit mörkare. Ta med en ficklampa och lys snett på ristningarna för att skapa släpljus. Skuggspelet som blir får bilderna att vakna till liv på hällen.
På platsen finns även Björksta kyrka som är värd ett besök ur arkitekturhänseende.