Besöksmål

Lokstallet i Riddarhyttan

Fagerstavägen Besök webbplats

Lokstallet och KURJ-banan

Spara
En järnväg behövdes för tunga transporter från gruvor och bruk i Bergslagen till hamnen i Köping vid sjön Mälaren. Banan invigdes 1866 och var några år senare byggd ända hit till Riddarhyttan. 1952 gick det sista persontåget och godstrafiken upphörde 1968. Banan kallas KURJ-banan som förkortning för Köping-Uttersberg-Riddarhyttans Järnväg. När loken beställdes mättes spårvidden på fel sätt. Loken fick därför den udda spårvidden 1093 mm, 3,59 eng. fot, istället för avsedda 3,5 engelsk fot som de flesta andra lok hade. Bana och vagnar fick därför byggas om till det måttet och gjorde den här sträckan ganska unik. Det här lokstallet är det enda som finns kvar utefter KURJ-banan. Det byggdes 1880, men tornet kom till 1930. Framför lokstallet fanns vändskivan, där loken vändes. Efter att järnvägen lagts ned användes lokstallet en tid som bussgarage. Längst upp i tornet, inuti vattentanken, finns en utställning om järnvägen och industrin i Riddarhyttan.

Särskilt kulturhistoriskt värdefull byggnad

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Byggnadstyp
Kommunikation
Nuvarande funktion
Museibyggnad
Byggår
1880 - 1880
Allmän info
Lokstall för KURJ (Köpings-Uttersberg-Riddarhyttans järnväg) Tillbyggt på 1930-talet. Efter järnvägens nedläggning användes byggnaden som bussgarage. Idag inrymmer den en utställning om järnvägen och Riddarhyttan.
Värdebeskrivning
Lokstallet är en viktig del av kulturmiljön kring Lienshyttan, i vilken många byggnader har försvunnit. Byggnaden berättar om hur tackjärnet transporterades från Riddarhyttan till Köping. Det är det enda bevarade lokstallet utefter KURJ.