Gamla skolan

Författare: Mellanstadieelev från Ransta skola
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!

Jag själv tyckte inte om skolan när jag väl gick där, men nu när den är borta så inser jag hur mycket den betyder för många. Mest för att den nya skolan suger, sorry not sorry.

Både min mamma och alla mina morbröder har gått på den gammal skolan när dom var små, vilket gjorde att jag fick många historier från tex när min morbror trillade ner från ett träd och åkte till akuten.

Det sägs att den gamla skolan var hemsökt och jag tror på det, varför? Jo, vi (jag och mina kompisar) skulle ner i källaren för att hämta något och där nere öppnades en dörr av sig själv och ingen stod där. Som du kan tänka dig så sprang vi iväg och vände inte tillbaka.

Jag har också en massa minnen av gamla klasskompisar som nu inte går här längre. Många av dom närmaste har flyttat bort och går inte här vilket är lite ledsamt efter som jag var nära vän med många.

Det sägs att den gamla skolan var hemsökt och jag tror på det, varför? Jo, vi (jag och mina kompisar) skulle ner i källaren för att hämta något och där nere öppnades en dörr av sig själv och ingen stod där.

Jag har så många bra och dåliga minnen från skolan. T ex under de första året blev jag och några andra jagade av en grupp. Men det finns också bra minnen som när jag och min bästa kompis, fortfarande idag, brukade leka där ofta. Kompisen har nu flyttat två timmar bort så gamla skolan påminner mig om honom.

Men det fanns ju de grejerna som var mindre eller mer läskiga. T ex hur det blev inbrott många gånger eller någonting blev förstört utan en ledtråd om vem som gjort det eller hur larmet brukade gå helt utan anledning.

Jag har några minnen av min favoritkusin, vi var i princip bästisar och har bara bråkat en enda gång. Vi brukade gå runt och prata hela dagar. Såklart irriterade jag henne hela tiden, för det är ju mitt jobb. Men anledningen till att dessa minnen är viktiga för mig är för att hon är en annan person nu och vi har inte samma äktenskap längre, vilket gör mig lite ledsen.

Det finns en massa fler minnen var det här kom från och mycket mer detaljer. Hoppas du gillar min lilla text om gamla skolan.