Spåret

Författare: Mellanstadieelev från Ransta skola
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!

Spåret är en grusväg som ligger i Ransta. Den är väldigt känd i hela Ransta. Skolan brukar gå, springa eller till och med cykla runt den på idrotten. Det är också en plats där många springer eller går med hundar på fritiden.

Det finns två grillplatser på var sin sida av den. Den ligger i en skog med många olika kojor som flera olika personer har varit med och byggt på. Man kan även hitta på lite backar eller kullar runt omkring hela spåret.

Den ligger i en skog med många olika kojor som flera olika personer har varit med och byggt på.

Men det finns en backe som är speciellt känt för sin branta form och höjd. Den är så brant att det till och med finns en väg som går runt den för dom som inte vill försöka sig på den. Namnet till den här backen är ”mördarbacken”. Den heter inte så för att någon har blivit mördad där utan för att den är så brant och nästan omöjlig att cykla uppför. Det finns också en liten viloplats på toppen som heter topphyddan.

Det finns mycket att se och uppleva när man bara går runt spåret. Det finns även målade stenar som man kan hitta lite här och där. På hösten finns det mycket svamp, hallon och blåbär runt hela spåret. På vintern kan man åka skidor i skidspåren som görs.