Konstnärlig mångfald i stort och smått

Om konstutsmyckning av Västerås stadsbibliotek

Författare: Västerås stadsbibliotek
1900-talet
Spara
Västerås stadsbibliotek är en speciell byggnad inte minst tack vare sina fina utsmyckningar i teglet och konstverk i fasaden i form av målningar och mosaiker. Även byggnadernas interiörer är rikt utsmyckade med konst av olika slag.

Exteriören

Fasadtegel är handslaget Veberödstegel. Direkt i fasaderna finns en serie formtegel med 31 olika motiv inmurade. Dessa är gjorda av västeråsskulptören K G Lindholm och är handslagna och brända i Veberöd.

Södra fasadens reliefskulptur av Edvin Öhrström är modellerad i Veberödslera. Motivet till den två meter höga madonnabilden har hämtats från ett gymnasiesigill från 1600-talet. Avsikten med motivvalet var att understryka sambandet mellan kyrkan, skolan och biblioteket och låta Jungfru Maria bli denna plats speciella skyddshelgon. Högst upp längs den södra och västra fasaden finns små medaljonger i mosaik formgivna av Sven Ahlbom.

Det mest iögonfallande konstverket i fasaden är Erland Melantons abstrakta mosaik, som sträcker sig 25 meter utmed Vasagatan. Till vänster finns bokstäverna s, h, f och k, vilket motsvarade de politiska partier som satt i fullmäktige vid bibliotekets tillkomst. Mosaiken avslutas inne i barnbiblioteket med en figur som bollar med kunskapens frukter. I mosaiken ingår drygt 400 000 bitar av olika material, bland annat masugnsslagg från Ornö, råglas från Glava, belgisk granit, pärlemor samt specialbeställt italiensk glas från Paulo Udona i Milano.


Interiören

I huvudentén utgörs vänster vägg av stora oregelbundna block i Ekebergsmarmor. Vid huvudentrén finns en portmedaljong i brons föreställande Anders Pers av konstnär Anders Backlund. Här finns också en minnestavla infälld i vilken Konung Gustav VI Adolf skrev sitt namn i samband med Eriksgatan 1955. Golvet i entrén är av granit.

Den infällda mosaiken i golvet föreställer hunden, väktaren, och har även denna gjorts av Erland Melanton. Golvet i entréhallen mitt emot hörsalen har ett motiv i svart, rött och vitt, som är ritat av Jan Tenow efter Sven Ahlboms anvisningar. Dubbeldörren till hörsalen har en dekor i intarsia av Esaias Thorén. I motivet, som föreställer klassiska antika symboler för skapandet, ingår hela 25 olika träslag. Ljushallens norra vägg pryds av en stor muralmålning al secco av Birger Halling. Målningen mäter 14,2 x 5,5 meter och utgör en bilderbok över olika tecken och bokstävers uppkomst. Bilden är förankrad i Västmanland bland annat genom Timansbergs gruvtorn i norr och Västerås i söder.

På väggen ovanför ingången till musikavdelningen finns en dekor i typiskt 50- talsstil ritad av Jan Tenow, i samarbete med Sven Ahlbom. I ljushallen finns även Edit Södergran porträtterad av Cecilia Sikström och på musikavdelningen hänger ett porträtt av Erik Lindegren målat av Åse Christian Danell. Basfiolen vid balkongdörren är gjord av Henrik Ström. Bokskåpet längst ner till höger har funnits i Set Svanholms (1904-1964) barndomshem. Taket i musikbiblioteket är av sågade bräder, laserade i venetianskt rött. Detta arbete och liknande på avdelningen för litteraturvetenskap är utfört av målarmästare Ivan Liljenzin, Västerås.

Hösten 1989 kompletterades Ahlboms hus med en tillbyggnad mot Botaniska trädgården. Arkitekt Sar Håkan Öberg är upphovsman till denna.

Ljushallens norra vägg pryds av en stor muralmålning al secco av Birger Halling. Målningen mäter 14,2 x 5,5 meter och utgör en bilderbok över olika tecken och bokstävers uppkomst.

Barnavdelningen

1999 renoverades bibliotekets barnavdelning och fick då en vacker mosaikpelare av Lena Hultman som också har gjort tygapplikationer och en mobil på samma avdelning. Trähästen är gjord av Unna Katz medan "Jönssons katt" i gjutjärn från svenskt tenn är en skapelse av Anders Jönnson.

I gången över Vasagatan liksom på barnbiblioteket finns fantastiska skulpturer av båtar som deponerats av konstnären Ture Albert Andersson (1922-1994).


Nya fackbiblioteket

Första spadtaget togs av Bo setterlind våren 1990. Den spaden tillsammans med han tal finns utställd i en liten monter på bottenvåningen.

Inredningen är av Charlie Hellberg och f d stadsbibliotekarie Jan Nilsson. "Lusthuset" har målats av Lena Hultman och keramiken gjorts av Kari Aasen samt Gösta Grähs. De gröna pelarna har specialbehandlats och målats av hantverkare från Järna antroposofcentrum. Märit Lindberg-Freund har gjort väggdekorationer i bränd lera på tre olika ställen: en av de nio muserna, antikt kapitäl samt pegas. Konsten av bl a Erik Idar och Eva Zettervall är deponerad av Västerås konstmuseum.

På fönsterväggen i den öppna läsesalen har tygtryck av William Morris (1834-96) monterats som dekoration. På bottenvåningen vid Västmanlandssamlingen finns ett äldre bokskåp som tillhört Emil Liedgren (1979-1963), professor, psalmforskare och lektor vid Läroverket.