Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län,
Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på:
Kulturmiljöunderlag
Byggnadstyp
Religionsutövning
Nuvarande funktion
Kyrka
Byggår
1290 - 1339
Allmän info
Dingtuna kyrka byggdes omkring år 1300 i gråsten med ett tunnvalv av trä. Det nuvarande gotiska stjärnvalvet slogs på 1400-talet. Kyrkan dekorerades med målningar av kyrkomålaren Albertus Pictor troligen under 1470-talet. Albertus Pictor har även dekorerat kyrkor i exempelvis Sala och Arboga. Under 1700-talet vitkalkades valvet och väggarna. Kyrkans spira togs ned år 1842 och ersattes med en lanternin. Kyrkan restaurerades år 1898 och det medeltida utseendet återställdes delvis.
Värdebeskrivning
Dingtuna kyrka tydliggör tidigare samhällsförhållanden och har representerat, och representerar, en för lokalsamhället viktig funktion som kyrka. Den värderas högt i ett lokalt sammanhang och har haft stor betydelse för ortens identitet. Kyrkan är medeltida och uppvisar en hög ålder, och används än idag som kyrka vilket ger ett kontinuitetsvärde. Byggnaden utgör en källa till kunskap om äldre material och byggnadsteknik. Den är värdefull ur konstnärlig synpunkt och uppvisar estetiska kvaliteter, bland annat i målningar från 1470-talet som också är av nationellt intresse. Kyrkan är skyddad enligt kulturmiljölagen.
Viktiga karaktärsdrag
Storskalig byggnadsvolym med ett enskeppigt långhus, sakristia i nordost och ett västtorn. Murverk i natursten och tegel, fasader i ljus spritputs och stickbågiga fönsteröppningar med blyinfattade rutor. Slätputsad portal med pilastrar, järnklädda portar och rundbågigt överljusfönster i väster. Ekport i söder. Västtorn med gesims och åttasidig plåtklädd lanternin. Kopparklätt brutet långhustak. Målningar av Albertus Pictor, altarprydnad, travéer och predikstol. Omgivande höga lövträd, ansade häckar och kyrkogårdsmur. Placering intill Kyrkvägen på låga kullar omgivet av öppna odlingslandskap med lång kontinuitet med ett flertal kända fornlämningar.