Särskilt kulturhistoriskt värdefullt bebyggelseområde

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Namn
Botaniska trädgården och Västerås stadsbibliotek
Beskrivning och historik
Botaniska trädgården och Stadsbiblioteket ligger i sydöstra delen av stadsdelen Kyrkbacken. Johannes Rudbeckius gav dansken Mäster Erasmus i uppgift att utveckla en gymnasieträdgård som kom att bli Sveriges första. 1714 ödelades dock trädgården av en brand och låg därefter orörd fram till mitten av 1700-talet. Då anlade Andreas Carlbaum, en av Carl von Linnés lärjungar, en Hortus Botanicus vilket är en sorts botanisk trädgård/örtträdgård för läkare och apotekare på platsen. Under mitten av 1800-talet utvecklades trädgården till en utpräglad botanisk trädgård. Trädgårdens nuvarande utseende fick den i samband med Stadsbibliotekets uppförande och tillbyggnaden av Rudbeckianska skolan. Parken byggdes då om och marken terrasserades, växterna flyttades och äldre träd och buskar fälldes. För utformningen av trädgården stod arkitekt Sven Ahlbom och trädgårdsarkitekt Ingemar Blomquist. Tegelmuren med mosaikpartier som omgärdar Botaniska trädgården har Sven Ahlbom ritat och på utsidan finns formsatt tegel av K.G. Lindholm. Västerås stadsbibliotek ritades av stadsarkitekt Sven Ahlbom och invigdes 1956. Ursprungligen bestod den av två förskjutna byggnadskroppar. En lägre ljus putsad del med glasad vägg som innehöll läsesalar och utställningsrum, och en högre del som har en sluten form. Fasadteglet är handslaget Veberödstegel som togs fram för att knyta an till Domkyrkan som ligger bredvid. En tillbyggnad av hög kvalitet har senare utförts. Byggnaden är en av de mest utsmyckade i Västerås. Fasaderna är prydda med en serie av 31 inmurade motiv, gjorda av Västeråsskulptören K G Lindholm. På den södra fasaden finns en madonnabild i relief skapad av Edvin Öhrström. Fasaden mot Vasagatan har en stor mosaik i bland annat glas, granit och pärlemor gjord av Erland Melanton. Motivet är abstrakt men till vänster finns bokstäverna s, h, och k vilket motsvarade de politiska partier som satt i fullmäktige vid bibliotekets tillkomst. Interiört finns verk av konstnärerna Birger Halling och Esaias Thorén med flera. Hallings stora muralmålning dominerar Ljushallens norra vägg. Målningen innehåller bilder från Västmanland, den berättar också om olika tecken och bokstävers uppkomst. Konstverk i Botaniska trädgården: ”Eva” skapad av David Wretling 1936. Konstverket flyttades till platsen 1961. "Omfamningen" i granit av Joan Morrison, sent 1980-tal.
Värdebeskrivning
Den botaniska trädgården har en historia som går tillbaka till 1600-talet som Sveriges första gymnasieträdgård. Dess nuvarande utseende fick det under mitten av 1900-talet i samband med att närliggande bibliotek och hallskola uppfördes. Trädgården samspelar i tidsenlig utformning med biblioteket och de bildar tillsammans en värdefull bebyggelsemiljö. Stadsbiblioteket har höga arkitektoniska och konstnärliga värden bland annat genom dess stora antal konstverk integrerade med byggnaden. Stor satsning på konst i offentliga byggnader är typiskt för uppförandetiden. Byggnadens utformning har gjorts med tanke på dess funktion, en sluten form för att visa på en säker förvaringsplats. Även med anpassning till närliggande värdefull miljö kring domkyrkan, bland annat med bibliotekets fasader av handslaget rött tegel likt domkyrkans fasadmaterial. Placeringen i området där maktcentra för kyrka och utbildning har funnits sedan medeltiden knyter väl an till bibliotekets funktion. Området har stämningsfulla, arkitektoniska och kulturhistoriskt värdefulla egenskaper genom kullerstensgator, höga lövträd och monumentala byggnader utförda med hög ambition. Det har ett högt miljöskapande värde för västeråsarna.
Viktiga karaktärsdrag
• Botanisk trädgård på samma plats som det länge legat en trädgård • Mur kring trädgården med samma konstnärliga utformning som finns på stadsbibliotekets fasader • Ett stort antal konstverk i Stadsbiblioteket och Botaniska trädgården • Stadsbibliotekets höga arkitektoniska värden genom bland annat proportioner, fasadmaterial som handslagen Veberödstegel och ljust putsad fasad, glaspartier och balkong med smidesdetaljer.