Inventerat bebyggelseområde

Informationen är framtagen i samband med bebyggelseinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Namn
Salberga
Beskrivning
Området Salberga ligger centralt i Sala stad, väster om Väsby Kungsgård. Området avgränsas av Lillån i norr, Dalhemsleden i syd, området Gärdesta i väst och Åkra i öst. Områdets bebyggelse består i huvudsak av anläggningar och lokaler med olika funktioner, såsom Salberga anstalt, förskoleverksamhet samt ett fåtal flerbostadshus. På grönytorna växer löv- och barrträd och mellan byggnaderna finns hårdgjorda ytor för trafik. Området söder om Josefdalsvägen karaktäriseras av storskaliga träbyggnader från 1900-talets början, ursprungligen uppförda för Västmanlands trängkår. Delar av miljöns grönytor utgör rester av en parkanläggning, med symmetrisk struktur och stora lövträd. Ett tydligt karaktärsdrag för bebyggelsen är de gulmålade fasaderna och vitmålade snickerierna. Mot Josefdalsvägen finns ett före detta ridhus respektive exersishus. Byggnaderna har gulmålad träpanel, småspröjsade fönster, vitmålade snickerier och röda plåttak. På området finns ytterligare mindre byggnader, även dessa med gula fasadkulörer men med fasader i puts eller panel. Parkanläggningen angränsar till Salbera anstalt, som utgör områdets södra del. En sex meter hög mur omgärdar anläggningen. Innanför muren finns 12 byggnader som inte är synliga utifrån. Muren är i betong, utsmyckat med konstverket Silverraster, bestående av små speglar som bildar molnformationer. Norr om Josefdalsvägen finns fyra ljusputsade flerbostadshus från 1930-talet i två våningar. Byggnaderna har tegeltäckta sadeltak och en karaktäristisk placering med tilltagna grönutrymmen kring husen.
Historik
Salbergaområdets historia har en kontinuitet av institutionsanläggningar. Västmanlands trängkår var ett trängförband inom svenska armén som verkade i olika former under åren 1902–1927. Då produktionen i Sala silvergruva minskade och till sist upphörde 1908, sökte staden efter nya verksamheter. År 1902 avsattes mark åt Svea Trängkår på det som då kallades Wäsbygärdet och låg under Väsby Kungsgård. Storskaliga byggnader uppfördes, såsom exempelvis kasernbyggnader, stall, smedja, ridhus och varmbadhus. Anläggningen stod färdig 1906 och var i drift fram till 1928 då Västmanlands trängkår drogs in. År 1930 flyttade Salberga sjukhus in i trängkårens tidigare byggnader, som byggts om för ändamålet. Salberga sjukhus var ett mentalsjukhus som senare övergick till att bli specialsjukhus. I Strömsbacka, norr om sjukhuset, uppfördes personalbostäder år 1936, i form av fyra smalhus i två våningar. Med tiden ansågs sjukhuslokalerna inte längre vara ändamålsenliga och sex nya paviljongbyggnader uppfördes på 1970-talet. Sjukhuset bedrevs därefter i betydligt mindre omfattning för att sedan avvecklas 1997. Trängkårens gamla byggnader revs successivt men präglades av den gamla trängkasernens utformning fram till 1983 då kasernen revs. Kvar idag finns före detta exercishus, ridhus, skosmedja, sjukstall, matinrättning och tygverkstad. Byggnaderna på området används i huvudsak till förskoleverksamhet, förråd och gymnastiksal. På 1950-talet uppfördes ett nytt sjukhus i områdets södra del, även det ett mentalsjukhus. Sjukhusverksamheten avvecklades på 1990-talet och anläggningen fungerar sedan 2007 som kriminalvårdsanstalt. Salberga anstalt är landets största kriminalvårdsanstalt. Under 2000-talet har viss byggnation av flerbostadshus uppförts kring Josefdalsvägen.
Viktiga karaktärsdrag
• Före detta kasernområdets helhetsmiljö öppna ytor, rester av parkanläggning med stora lövträd och kvarstående byggnader. • Tidstypiska flerbostadshus från 1930-talet norr om Josedalsvägen, med tidstypisk utformning och omkringliggande lummighet. • Salberga anstalts betongmur med konstverket Silverraster.