Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län,
Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på:
Kulturmiljöunderlag
Namn
Mölntorp
Beskrivning
Området Mölntorp ligger mellan Kolbäck och Strömsholm, utefter Kolbäcksån där ån delar sig i två armar. Omgivande breder ett odlingslandskap ut sig. Norr om och intill Kolbäcksån finns industribyggnader, till stor del sammanbyggda i en byggnadskropp. Byggnaden har vissa delar bevarade från slutet av 1800-talet, bland annat med fasader i ljus puts och småspröjsade fönster. Den är till andra delar kraftigt ombyggd i olika etapper under 1900-talet, vilka delar har ett modernistiskt uttryck med flacka tak, betonggrunder samt varierande fasadmaterial och kulörer. Norr om industribebyggelsen och Säbyvägen ligger Mölntorps herrgård med park. Huvudbyggnaden i gustaviansk stil har fasader i vitt puts, frontespiser och brutet plåttak. Till herrgården hör ett stort antal byggnader från 1700- och 1800-talet såsom arrendatorbostad, arbetarbostad, magasin, lusthus med tempelgavel, hemlighus, stall, ladugård och loge. Flertalet byggnader är timrade och faluröda med lertegeltäckta tak. På Ribbholmen, söder om ån, ligger ett bostadsområde kring ett oregelbundet gatunät. Ett bostadshus i gult puts från andra halvan av 1800-talet är byggt av grundaren av knivfabriken. Här finns en arbetarbostad i rödmålad träpanel från år 1905. I bostadsområdet ligger även ett antal friliggande villor från 1930-talet fram till 1970-talet. För sig själva, i östra området, står två disponentbostäder från 1880-talet respektive år 1952 på var sida om ån. I västra Mölntorp finns Västerkvarn med bland annat kvarn- och magasinsbyggnader i ljusgul puts eller faluröd träpanel. Flera av dessa byggnader används idag som restaurang och värdshus.
Historik
Flera skålgropsstenar i området tyder på att platsen var bebodd redan under bronsålder. Den nuvarande äldre bebyggelsen i området hör samman med Mölntorps gård och fabriker. Mölntorps fabriker har anor från 1500-talet, då en spiksmedja låg på platsen. På 1870-talet startades en knivfabrik, vilken senare drevs av Gustavsberg AB. Idag drivs industriverksamhet på platsen av företaget Intra Mölntorp AB. Mölntorps herrgård uppfördes omkring 1600 i rödmålat timmer, men ombyggdes år 1806 i gustaviansk stil. År 1860 fick den tillbyggnader i form av två lägre flyglar. Magasinsbyggnader placerade som flyglar, och arrendatorbostad tillkom på 1750-talet. En stor del av dagens ekonomibyggnader tillkom under 1800-talets senare del. På Ribbholmen ligger både arbetarbostäder från 1800-talets slut och bostad för Svärdmästare Svalling som startade knivfabriken. Udden fortsatte att bebyggas under 1930-talet och framåt med bostadshus och en pensionärslänga. Längst ut på udden uppfördes en disponentbostad på 1950-talet. Sydväst om Mölntorps gård ligger Västerkvarn. Den nuvarande mangårdsbyggnaden uppfördes år 1778 och ersatte en tidigare byggnad på samma plats. Kvarnen, som ligger strax öster om gården, nämns första gången år 1558. På 1600-talet fanns även en såg vid kvarnen. Idag används platsen som vandrarhem och restaurang. På 1960-talet uppförde kommunen ett reningsverk strax söder om Mölntorp och Västerkvarn.
Värdebeskrivning
I Mölntorp finns ett flertal välbevarade byggnader såsom herrgård och ekonomibyggnader, industribyggnader, arbetarbostäder, kvarn och kvarngård. Områdets bebyggelse är ett gott exempel på en äldre bruksmiljö till vilken kvarnrörelse med tillhörande gård är knuten. Bebyggelsen i området kan berätta om hur verksamheten har drivits, om äldre byggnadstekniker och material samt om levnadsförhållanden för människor som har bott och arbetat på platsen. Disponentbostäder och herrgårdens avskilda placering på ett avstånd från industribyggnader och arbetarbostäder utgör en typisk struktur för bruksmiljöer som visar på en hierarkisk ordning.