Särskilt kulturhistoriskt värdefullt bebyggelseområde

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Namn
Hasta by
Beskrivning
Landskapet kring Hasta by utgörs till stora delar av åkermark. Väster om Hasta by låg tidigare den numera torrlagda Hastasjön. Hastasjön torrlades under 1900-talets första del. Området kring Hasta by kännetecknas av välbevarad bebyggelse utmed den äldre vägsträckningen, som följer höjdpartierna i det för övrigt öppna jordbrukslandskapet. Övervägande del av bebyggelsen är från 1800-talets senare hälft. Faluröda timrade byggnader med tegeltäckta tak dominerar, men det förekommer även boningshus målade i vitt eller gult. Bostadshusen utgör en blandning av fritidshus och permanentbostäder som antingen är eller har utgjort jordbruksfastigheter. Bland mangårdsbyggnaderna märks särskilt huvudbyggnaden på Hasta gård från 1864, uppförd i nyklassicistisk stil med vitmålad stående locklistpanel och kolonner vid entrépartiet. En större välbevarad ekonomianläggning från 1898 hör till gården. Precis söder om byn finns en väderkvarn från 1905, vilken är den enda kvarnen av holländsk typ i länet. Stommen är uppförd i regelverk, fasaden är klädd med brunmålad stående fasspontpanel och taket är lagt med papp och plåt. Intill kvarnen står ett rikt utformat transformatorhus från ungefär samma tid.
Historik
I området kring Hasta by finns ett antal fornlämningar från olika tidsperioder som utgör lämningar av olika slag. Det utspridda området utgörs till stor del av bebyggelse från tidigare jordbruk, vilket under lång tid och in på 1900-talet var den främsta näringen i trakten. I Hasta by fanns under laga skiftet år 1859 flera gårdar och ett stort antal byggnader. Gården som idag utgör Hasta gård är ett resultat av en hopslagning mellan två äldre gårdar. Den forna gårdsstrukturen som var typisk för en centralsvensk gård ända in på 1800-talet med en uppdelning mellan man- och fägård, är idag knappt skönjbar. Under en tid fanns i byn både bageri och mejeri. Byggnaden där verksamheten pågick till omkring 1930-1940 förstördes senare genom brand. Det har även funnits en bykrog i Hasta.
Värdebeskrivning
Bebyggelsemiljön berättar om en ålderdomlig bebyggelsestruktur. Byggnaderna har till viss del välbevarad karaktär. De många före detta jordbruksfastigheterna visar på hur jordbruket tidigare under lång tid var den främsta verksamheten och att det inte var ovanligt med många småbönder i närheten av varandra. Både den större gården Hasta gård och många av de mindre gårdarna är välbevarade än idag och utgör ett viktigt bebyggelsehistoriskt arv i Götlunda. Kvarnbyggnaden strax utanför Hasta by är unik i länet i sin holländska utformning och utgör som kvarnbyggnad ett ovanligt inslag i länets landskapsbild. De många bybildningarna är karakteristiskt för Götlunda och trots en kontinuerlig utveckling av delar av bebyggelsen har Hasta bevarat sina huvuddrag i bystrukturen ända in i nutid. Hasta by har en synlig placering i odlingslandskapet och utmed en gammal vägsträckning.
Råd & rekommendationer
Där det finns fornlämningar krävs tillstånd vid markingrepp. Arkeologiska åtgärder kan komma att krävas. - Bostäder, ekonomibyggnader, uthus och andra byggnader i området respekteras vid underhåll och ändringar vad gäller material och färgsättning. Vid eventuella tillägg tas hänsyn till ursprunglig byggnad och tomtbild. - Det öppna historiska landskapet vårdas och värnas. - Det slingriga vägnätets ålderdomliga struktur bevaras. - Eventuell ny bebyggelse bör anpassas till den befintliga by- och landskapsstrukturen vad gäller placering, volym, material och färgsättning.