Särskilt kulturhistoriskt värdefullt bebyggelseområde

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Namn
Ekeby
Beskrivning
Bebyggelsemiljön består idag av en liten bebyggelsegrupp omgiven av öppna odlingslandskap med mindre skogsdungar. Norr om bebyggelsemiljön rinner Myrebäcken. Längre söder och norr om området breder större skogsområden ut sig. Bebyggelsemiljön är idag fördelad på två fastigheter men det finns tre mangårdsbyggnader. Bostadshusen ligger tätt och på en rad med entréfasaderna orienterade mot vägen i söder. Flertalet byggnader är timrade och har rödfärgade fasader. Merparten av ekonomibyggnaderna är placerade närmare vägen än bostadshusen och med gaveln mot vägen. En stor del av områdets byggnader är från 1800-talet.
Historik
Fornlämningar, så som exempelvis gravfält och enstaka fynd, visar att platsen har varit bebyggd med koncentration kring Myrebäcken sedan åtminstone järnåldern. 1765–66 genomfördes storskifte i Ekeby. Ekeby hade vid den tiden två gårdar, Västra gården och Östra gården. Byns markägare var dock flera än så, därav bland annat en brukspatron, ryttmästare och fjärdingsman. Gårdarnas byggnader var kringbyggda i rätvinkliga formationer. Skog och äng skiftades 1789. På en karta från 1807, då storskifte åter genomfördes i Ekeby, går det att se att de sammanbyggda gårdarna i Ekeby hade en mer uppbruten form. På kartan ser det ut som att tre tomter var bebyggda. Fem områden benämns dock som hustomter och fem bönder och en ålderman nämns i texten. År 1832 genomfördes laga skifte i Ekeby. Marken i Ekeby ägdes då av sex bönder, varav tre av dessa efter skiftet fick bo kvar. Möjligt är att de andra redan bodde på andra ställen, av byns markägare var exempelvis en smed vid Jäders bruk. Kartan visar tre gårdsgrupperingar med en mängd byggnader i olika storlek och med skilda funktioner. Bostadshusen ligger längst in på tomten. Ekonomibyggnader var tätt placerade och vissa med gaveln mot vägen. Den östligaste gårdens ekonomibyggnader var sammanbyggda i rätvinkliga formationer. På generalstabskartan från 1840 syns tre gårdar i Ekeby liksom på en karta från 1907.
Värdebeskrivning
Ekeby ligger väl synligt i ett småbrutet och kuperat odlingslandskap utmed en slingrande landsväg. Karakteristiskt för Medåkers bebyggelse utanför tätorten är de många bybildningarna. Ekeby är en av flera byar i Medåker som har kvar en slutenhet med flera gårdar som ligger nära varandra trots skiftesreformer, och som inte har kompletterats av ny bebyggelse i stor utsträckning. Ekeby har även kvar sin prägel av radby och vittnar om en ålderdomlig bebyggelsestruktur. Tomterna är långsmala och bostadshusen ligger en bit in på tomterna tätt placerade. Den rödfärgade gårdsbebyggelsen och deras placering i krönläge är ett viktigt inslag i ett värdefullt landskapsparti längsmed en äldre vägsträckning. De småskaliga ekonomibyggnaderna berättar om bondgårdars historiska verksamhet innan jordbrukets rationella stordrift slog igenom. De är särskilt värdefulla för förståelsen av byns, gårdarnas och landskapets historia. Byggnaderna berättar om äldre, lokala byggnadstyper, traditioner och hantverksmetoder genom att flera hus är välbevarade sedan byggnadstiden. Placering, proportioner, utformning och tomtstruktur är därför viktigt att vårda och värna för förståelsen av det beskrivna sammanhanget.
Råd & rekommendationer
Där det finns fornlämningar krävs tillstånd vid markingrepp. Arkeologiska åtgärder kan komma att krävas. - Torp, bostäder, uthus och andra byggnader i området respekteras vid underhåll och ändringar vad gäller arkitektur, material och färgsättning. Vid eventuella tillägg tas hänsyn till ursprunglig byggnad och tomtbild. - Det öppna landskapet med dess inslag av skogsdungar vårdas och värnas. - Det slingriga vägnätets ålderdomliga struktur bevaras. Stenbron över Myrebäcken vårdas och bevaras. - Eventuell ny bebyggelse bör anpassas till den befintliga by- och landskapsstrukturen vad gäller placering, volym, material och färgsättning. Förståelsen av företeelsen radby bibehålls.