Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län,
Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på:
Kulturmiljöunderlag
Namn
Berga
Beskrivning
På ett höjdparti sydväst om Medåkers kyrka ligger Berga by med tre äldre gårdar. Byn ligger väl synlig i ett småbrutet och kuperat odlingslandskap utmed en slingrande landsväg. Berga by har karaktären av en radby med huvudbyggnader relativt tätt placerade på långsmala tomter. Olika slag av ekonomibyggnader bildar flyglar till mangårdsbyggnaderna, vilka ligger längst in på tomterna med entréfasaderna orienterade mot landsvägen i sydväst. Bebyggelsen i byn är huvudsakligen från omkring mitten av 1800-talet, men byggnader från första halvan av 1800-talet förekommer likaså. Flertalet av byggnaderna är byggda i timmer och de flesta har rödfärgade fasader i träpanel. Den norra fastighetens mangårdsbyggnad har moderniserats vid 1900-talets mitt, då den kläddes med eternit och fönster och dörrar byttes. Centralt placerad i byn ligger Abrahamsgården som idag fungerar som hembygdsgård.
Historik
Fornlämningar, så som exempelvis gravfält och enstaka fynd, visar att platsen har varit bebyggd med koncentration kring Myrebäcken sedan lång tid tillbaka. 1765–66 genomfördes storskifte i Berga by. Berga hade vid den tiden fem gårdar, och viss mark ägdes av en bruksinspektör vid Röfors bruk. Flera ekonomibyggnader låg nära vägen med långsidorna mot vägen. Storskifte genomfördes igen 1807 i Berga by. På denna karta är sex bostadshus utritade. Som ägare av mark nämns brukspatron Seth Lampa samt åtta bönder. År 1832-33 genomfördes laga skifte i Berga by. Berga by hade vid tiden sju ägare, därav Kungliga akademin i Uppsala och baron C.K. Sparre. Tomterna var långsmala och bostadshusen i regel placerade en bit in på tomten. I början av 1900-talet fanns endast tre gårdar i Berga by. Den i byn centralt placerade Abrahamsgården används idag som hembygdsgård.
Värdebeskrivning
Karakteristiskt för Medåkers bebyggelse utanför tätorten är de många bybildningarna. Berga är en av flera byar i Medåker som har kvar den gamla slutenheten trots skiftesreformer. En ansenlig del av det äldre byggnadsbeståndet finns även bevarat. Den relativt regelbundet grupperade gårdsbebyggelsen och dess placering i krönläge är ett viktigt inslag i ett värdefullt landskapsparti utmed en slingrande vägsträckning. Byggnaderna berättar om äldre, lokala byggnadstraditioner och hantverksmetoder genom att flera hus är välbevarade sedan uppförandetiden, exempelvis med handhyvlade snickerier och paneler av rot-och toppvända brädor. Trots en kontinuerlig utveckling av delar av bebyggelsen har Berga bevarat sina huvuddrag ända in i nutid. Byn har även kvar sin prägel av radby som berättar om en ålderdomlig bebyggelsestruktur. De småskaliga ekonomibyggnaderna berättar om bondgårdars verksamhet innan jordbrukets rationella stordrift slog igenom. De är särskilt värdefulla för förståelsen av byns, gårdarnas och landskapets historia.
Råd & rekommendationer
Där det finns fornlämningar krävs tillstånd vid markingrepp. Arkeologiska åtgärder kan komma att krävas. - Torp, bostäder, uthus och andra byggnader i området respekteras vid underhåll och ändringar vad gäller arkitektur, material och färgsättning. Vid eventuella tillägg tas hänsyn till ursprunglig byggnad och tomtbild. - Det öppna landskapet med dess inslag av skogsdungar vårdas och värnas. - Det slingriga vägnätets ålderdomliga struktur bevaras. Stenbron över Myrebäcken vårdas och bevaras. - Eventuell ny bebyggelse bör anpassas till den befintliga by- och landskapsstrukturen vad gäller placering, volym, material och färgsättning. Förståelsen av företeelsen radby bibehålls.