Särskilt kulturhistoriskt värdefullt bebyggelseområde

Värderingen bygger på byggnadsinventeringar som är gjorda i samarbetsprojekt mellan Länsstyrelsen i Västmanlands län, Västmanlands läns museum och respektive kommun. Läs mer på: Kulturmiljöunderlag
Namn
Smedby (avser två områden)
Beskrivning
Smedby ligger i nordvästra delen av Medåker belägen på en höjd i jordbrukslandskapet. Partier av skog och öppna odlingslandskap omringar byn. En gammal slingrande vägsträckning går genom byn och kantas av äldre träd och ekonomibyggnader. Bykärnan består av sex gårdar men till den värdefulla bebyggelsemiljön hör även en gård söder om byn, eftersom den har en likartad karaktär som de övriga gårdarna. Mangårdsbyggnaderna är uppförda i timmer i två eller 1 ½ våningar, ett antal från första delen av 1800-talet, men även ett par från sekelskiftet 1900 eller något senare. De äldre byggnaderna är klädda med faluröd panel medan de yngre har oljefärgsmålad panel i ljusa kulörer. På en fastighet i byn förekommer två reveterade bostadshus. I Smedbyns norra del ligger bostadshusen i rad tätt intill varandra. Karaktäristiskt för Smedby är att mangårdsbyggnaderna har moderniserats vid mitten av 1900-talet. Då har bland annat fönster och dörrar bytts och på vissa byggnader har även verandor eller balkonger tillkommit. I Smedby finns många äldre ekonomibyggnader bevarade vilket skapar ett myller av byggnader. Detta var vanligt förr men idag har många av dessa byggnader förlorat sin funktion och sedan rivits. Denna mängd av byggnader är viktig för Smedbys karaktär. I Smedby finns även ett vedtorn (vedbod) som utgör ett av flera som uppfördes omkring 1950 och som är unika för Medåker. Vid det öppna jordbrukslandskapet söder om Smedby finns flera ängslador bevarade, vilket ger området dess särprägel. De är uppförda i stolpverk under början och mitten av 1900-talet och klädda med faluröd panel. Samtliga har sadeltak. Utanför kommungränsen finns ytterligare ängslador som hör samman med aktuellt område.
Historik
En gammal vägsträckning går från Dal till Medåker kyrka och vidare genom Bejby och Garlinge till Smedby. Vägen ligger på högre belägen mark, eftersom det långt tillbaka i tiden var det enda sättet att ta sig torrskodd mellan de olika byarna landvägen. I byarna längs dessa vägar har rika fynd av stenyxor gjorts. I Smedby har en bronsring hittats som troligen är från vikingatiden. År 1763 och 1787 genomfördes storskifte i Smedby som då bestod av sju bostadshus som låg tätt och på rad på platsen där nuvarande äldre mangårdsbyggnader ligger i bebyggelsemiljöns norra del. Strax söder om raden låg en backstuga. År 1840-1843 genomfördes laga skifte i byn som då hade totalt elva jordägare. Fortfarande låg ett flertal mangårdsbyggnader, cirka sju, på rad tätt placerade en bit in på långsmala tomter. Ett antal ekonomibyggnader relativt rätvinkligt placerade låg närmast vägen söder om husraden. Vägen omringade den täta raden av bebyggelse på tre sidor. I samband med skiftet utflyttades några av gårdarna. I början av 1900-talet fanns fem gårdar inom byns nordligaste del, den gamla bykärnan. I närheten låg ytterligare ett antal bostadshus, glesare placerade, högst troligt ett resultat av laga skifte. Flera av dessa enskilt belägna bostadshus flankerades av två flygelbyggnader vardera.
Värdebeskrivning
Karakteristiskt för Medåkers bebyggelse utanför tätorten och kyrkbyn är de många bybildningarna. Smedby är en av flera byar i Medåker som har kvar den gamla slutna karaktären trots skiftesreformer, och även en ansenlig del av det äldre byggnadsbeståndet. Den äldre slingriga vägsträckningen går genom byn och byggnader med olika ursprungliga funktioner med koppling till jordbruk ligger tätt kring vägen. Byggnadernas utformning, proportioner, byggnadsmaterial och placering kan ge förståelse av månghussystemet, då en byggnad stod för en funktion, och därmed hur en jordbrukande by fungerade på 1800-, och 1900-talet. På en av gårdarna finns ett så kallade vedtorn, en vedbod med ovanlig, fyrkantig och hög utformning, som är ett exempel på en för Medåker unik byggnadskategori. Därutöver berättar välbevarade byggnader även om äldre byggnadstekniker. I bebyggelsemiljön går att avläsa ett tydligt uppsving vid mitten av 1900-talet genom renoverade och moderniserade bostadshus samt nybyggda ekonomibyggnader. Flera av gårdarna har in på senare tid fortfarande jordbrukets verksamhet igång. Senare tillkomna eller förändrade byggnader kan genom dess utformning och storlek därför ge en förståelse av jordbrukets utveckling. De solitärt belägna rödfärgade ladorna har ett högt miljöskapande värde. Ladorna är ett viktigt inslag i ett värdefullt och överblickbart landskapsparti där rumsliga och funktionella samband är avläsbara.
Råd & rekommendationer
-Där det finns fornlämningar krävs tillstånd vid markingrepp. Arkeologiska åtgärder kan komma att krävas. - Torp, bostäder, uthus och andra byggnader i området respekteras vid underhåll och ändringar vad gäller arkitektur, material och färgsättning. Viktigt att bevara myllret av byggnader och ekonomibyggnader som representerar olika funktioner i ett ålderdomligt jordbruk. Vid eventuella tillägg tas hänsyn till ursprunglig byggnad och tomtbild. - Det öppna landskapet med dess inslag av skogsdungar vårdas och värnas. - Vägnätets ålderdomliga och slingriga struktur genom byn bevaras. - Eventuell ny bebyggelse bör anpassas till den befintliga by- och landskapsstrukturen vad gäller placering, skala, material och färgsättning.