En högst ovanlig musiker
Gossen August Ramström överlevde. Han sändes till Västerås lasarett och kunde skrivas ut därifrån efter tre månader. I journalen står det ”God läkning. Utskriven nästan fullkomligt läkt.” Där kunde sagan vara slut och den stackars pojken bli dömd till ett liv totalt beroende av andra. Augusts far, Fridolf Ramström kunde inte acceptera detta. Som den snickare han var så satte han igång att konstruera proteser till sin son. Han lyckades över förväntan.
Idag ingår några av proteserna i Surahammars Hembygdsförening samlingar. De finns utställda på hembygdsgården tillsammans med hela berättelsen. Det är två vänsterarmar och en högerhand, fadern fick göra nya varefter sonen växte. De är sinnrikt konstruerade. Den bevarade protesen för den högra handen är en enklare konstruktion i vilken en penna lätt kunde fästas. Med den lärde han sig att skriva med en vacker handstil. Vänsterarmsproteserna sitter fast i en läder ”hylsa” som fästes vid överkroppen med remmar. Armen är ledad i armbågsleden och vid handleden med kulleder. Med hjälp av fjädrar kunde lederna låsas i olika lägen och handen greppa om föremål. Fingrarna var stela men tummen ledad.
Samtiden var full av beundran för proteserna vars utseende och funktioner fadern utvecklade genom åren. I en tidningsartikel som publicerades i flera svenska dagstidningar i september 1869 skrevs:
”Med nu nämnda konstgjorda händer och arm är han i stånd att uträtta åtskilliga saker, varav vi såsom mest anmärkningsvärda, må nämna, att han skriver en ganska redig och läslig stil samt spelar åtskilliga mindre stycken på mässingsinstrumentet B-kornett...”
Det finns mer
Hela historien om August Ramström är publicerad i en skrift utgiven av Surahammars Hembygdsförening. ”En olycka på Surahammars Bruk 1868”. 15 sidor, ill. Skriften finns till salu på Surahammars bibliotek och hos hembygdsföreningen. Kontaktuppgifter finns på hemsidan https://www.hembygd.se/surahammar.