Djäkneberget i Västerås

Författare: Helena Bure Wijk
1800-1895
Spara
Djäkneberget reste sig ur havet för 4500 år sedan och var under lång tid en ganska kal och ogästvänlig plats. Tack vare eldsjälen Sam Lidman förvandlades berget till den grönskande oas det är idag.

Sam Lidman

Peder Gustaf Samuel ”Sam” Lidman föddes 1824 i Linköping, Östergötland. Under sin levnadstid var han lärare, överste inom militären och politiker. Efter en olycka vid en militärövning år 1850 tvingades han att amputera sitt ena ben och fick en protes av trä.

När Lidman kom till Västerås undervisade han i språk vid Västerås högre elementärläroverk. Han blev med tiden även överbefälhavare i Västerås skarpskytteförening. Till Djäkneberget brukade eleverna, djäknarna, vid Rudbeckianska skolan, ofta gå för att hålla sina gymnastiklektioner, vapenövningar och Valborgsmässofiranden.


Såg bergets potential

På den här tiden var det knappast någon som kunde se att det kala och trista berget som reser sig strax väster om Svartån, hade någon som helst potential. Berget beskrevs på 1860-talet ha ”icke annat än moras, enbuskar, ljung, törne och en mager gräsväxt mellan klipporna”. Men Lidman såg bergets möjligheter och hade stora visioner för dess framtid. Han ville förvandla platsen till en vacker, lummig park och satte sin plan i verket.



Lidman såg bergets möjligheter och hade stora visioner för dess framtid.

Från kalt berg till grönskande oas

Åren 1862 – 1895 förvandlades Djäkneberget till en lummig, vacker oas och Sam Lidman uppgav senare att han hade brutit och grusat 1800 famnar väg samt planterat 1100 parkträd på egen bekostnad. Han lät plantera bok, ek, björk, al, pil, lönn, rönn och många andra träd på berget. Han anlade terrasser, stigar och små paviljonger. Lidman kallade dessa paviljonger för ”tempel, holkar och fluster”.

Den språkbegåvade eldsjälen lät även rista in mer än 500 inskriptioner på berget som västeråsarna kan njuta av än i dag. Sam Lidman avled 1897 och begravdes i familjegraven i Linköping med inskriptionen ”47 lyckliga år uppå träben”.


Ett rikt djurliv

Sedan Sam Lidman förvandlade det kala Djäkneberget har platsen varit välbesökt av människor i alla åldrar. Från mitten av 1940-talet fanns där en anläggning med olika fågelarter, bland annat exotiska fåglar och fyrfota djur. Vi som växte upp på 1960- och 70-talet minns de vackra påfåglarna som strövade fritt på berget.

I dag är Djäkneberget hem för många fridlysta grodor, paddor och vattensalamandrar. Tidigt på våren förvandlas Djäknebergets fyra sammansatta dammar till en enorm barnkammare där djuren leker.



Vi som växte upp på 1960- och 70-talet minns de vackra påfåglarna som strövade fritt på berget.

Ljudvandring om Djäkneberget

Västerås stad har en ljudvandring om Djäkneberget. Du hittar den i appen Västeråsguide som går att ladda ner kostnadsfritt till telefonen. Appen finns i Appstore och Google play. I ljudvandringen får du höra om bergets historia och folkliv. Du träffar även många västeråsare som har egna minnen och en relation till berget, skriver Västerås stad på sin webbsida.