Svåra bilder
Med tiden förändrades betraktarens blick. Motiv som dåtidens människor inte reflekterade över utstrålar något som av olika anledningar kan upplevas som obehagligt eller kränkande idag. På samma sätt kan det vara med filmer, föremål, böcker och konstverk, då även de är kvarlevor från en annan tid, skapade av människor utifrån dåtidens tankevärld. I Västmanlands läns museums arkiv dyker det ibland upp sådana bilder, som på museispråk skulle kunna kallas för ”svåra bilder”.
En man poserar ledigt med blicken rakt in i kameran utanför dörren till ett hus, antagligen någon gång på 1910-talet. I de uppgifter som finns om bilden står det att han är utklädd till ”zigenerska”. Runt halsen hänger en svastika. Bilden togs av amatörfotografen och ingenjören vid Asea, Wilhelm Henning Petersén. Men vad var det egentligen Wilhelm Henning såg genom kameralinsen? Jo, troligtvis en arbetskollega som tar en paus under en firmafest.
Svastikan var vid den här tiden en kartsymbol för kraftstationer. Asea använde den som logotyp fram till i mars 1933, vilket kan förklara närvaron på bilden. Att klä ut sig till ett annat kön, eller en annan ”folktyp” som det då hette, var långt ifrån något ovanligt. Många bilder i arkiven vittnar om detta. Under en lång tid var exempelvis vagnar med folk utklädda till romer ett återkommande inslag i festtåget vid ”Barnens dag”.
Det gemensamma för bilder med denna typ av motiv är att de togs vid festligheter. Dåtidens klädnorm var väldigt likriktad, det gick att se på klädseln vilken social status en person hade i samhället. Fritid var för de flesta ett okänt begrepp, och det var dyrt och tog tid att resa långt. Det som upplevdes som annorlunda kom därför att anses som något exotiskt och spännande. I det hierarkiska samhälle som rådde i Sverige, med utbredd fattigdom, kan mannen på bilden ha upplevt en kort stunds verklighetsflykt genom att bryta mot dåtidens normer
Alla har rätt till sin egen historia och därmed sin egen identitet. Därför ska arkivbilder som denna absolut visas, just för att de är en del av allas vår historia.
Om en nytagen bild med samma motiv publicerades på sociala medier idag, skulle den utan tvekan bli oerhört kritiserad. Men även denna omkring hundra år gamla bild har med tiden blivit problematisk. Hur ska den hanteras? Ska den gömmas undan i arkivet? Det som inte är synligt är lättare att förneka, förfalska och glömma. Att gömma den vore det enklaste sättet att hantera den, men livet är långt ifrån enkelt eller rättvist, så även historien.
Alla har rätt till sin egen historia och därmed sin egen identitet. Därför ska arkivbilder som denna absolut visas, just för att de är en del av allas vår historia.