Öl och dricka till fest och vardag

Författare: Västmanlands läns museum
1800-1900
Spara
Systrarna Anna (1870-1960) och Jenny Behm (1873-1974) bodde i Behmska gården, kv Mina, Källgatan 11 i Västerås. Gården tillhörde från början Anna och Jennys morfar Per Blomqvist, som var repslagare och ägde det mesta av kvarteret utefter Källgatan mellan Stora gatan och Västgötegatan. Anna och Jennie Behm var meddelare åt Lands- och folkminnesarkivet och har berättat om livet i Behmska gården.

"Vid brygden fick man förutom julöl som skulle vara lagrat och därnäst dricka som förresten bryggdes alltid under året. Dricka bryggdes för övrigt här i gården så sent som på 1880-talet för repslagarnas behov. De gingo ute jämt och blevo törstiga under arbetet. Öl var alltså det fösta man tog ut brygden. Därefter dricka som blev svagare och mindre söt därför att den innehöll så mycket malt. Maltet fick man troligen ordna med själv, det minns jag ej så noga, men det är också möjligt att det togs från mälteriet här i staden."

Gott, sött öl fick man där för 25 öre kannan och lantborna brukade alltid ta in där och dricka innan de for från stan.

"Det fanns också de som bryggde dricka och öl åt allmänheten. Sålunda bodde det i ett par hus vid Oxbacken en änkefru som kallades Bergmarks-Augusta och ett gift par, och på bägge ställena bryggdes det öl och dricka till försäljning. Gott, sött öl fick man där för 25 öre kannan och lantborna brukade alltid ta in där och dricka innan de for från stan.

Bryggstugan hos Bergmarks-Augusta var ett vanligt kök med en pannmur av koppar som var så blankskurad att den sken som guld. Köket hade vitskurat golv, mattor på golvet och var otroligt prydligt trots att så mycket folk gick där in och ut. Även stadsborna gick dit jämnt och köpte öl och dricka, det var trafik ungefär som i en mjölkbutik nu för tiden. Vi hade en lekkamrat som bjöd oss in där och vi fick dricka som han bjöd oss på, vilket vi tyckte var pampigt värre.

Ölbrygden kom först av julberedelserna dels därför att ölet måsta lagras något, dels därför att man behövde vörten till brödbakningen."