Folkparksteater på Vallby

Författare: Krister Ström
1920-1971
Spara
Uppförandet av teatern i Tillberga Folkets park hade gått fort i det växande stationssamhället där industrialismens arbetarrörelser givit god grogrund för folkparksideologin. Tjänstvilligheten att uppföra folkparksteatern var stor. Från beslut till färdig handling rörde det sig om några månader.

Minder än 50 år efter teaterns invigning var levnadsförhållandena så radikalt förändrade att teaterbyggnaden i Tillberga inte längre fyllde samma funktion som den hade i mitten av 1920-talet. Verksamheten lades ned men byggnaden räddades åt eftervärlden då den skänktes till Vallby friluftsmuseum i Västerås. Byggnaden från Tillberga kom att ligga i nerplockat skick på Vallby en tid vilket förde med sig att en hel del virke måste bytas ut vid återuppförandet. 

Nyinvigningen ägde rum 1971 i samband med 50-års-firandet av friluftsmuseet. Biljettförsäljningen till invigningen hade gått trögt så dagarna innan invigningen körde museichefen Henry Simonsson och undertecknad runt i stadsdelarna närmast Vallby i en bil med högtalare på taket och utannonserade den kommande föreställningen i hopp om bättre publiktillströmning. 

Vid invigningen hälls tal av f. landsantikvarien Sven Drakenberg, ordföranden i styrelsen för Vallby frilufts-museum kommunalrådet Gustaf Olsson och direktören för folkparkernas centralorganisation Olle Johannesson.

Olle Johannesson berättade om pågående förändringar inom folkparksrörelsen varvid han avslutade sitt tal: ”därför är det glädjande att Västmanlands fornminnesförening firar sitt (friluftsmuseets) 50-årsjubieum genom att rädda en av våra tidigare teaterscener åt eftervärlden. Det är en kulturgärning inte bara för Västerås och Västmanland utan för hela vårt land. Det är också en hyllning till alla de kvinnor och män, som i ett tidigare och fattigare samhälle varit besjälade av tanken att föra ut konsten till folket. Det är också glädjande att man tänkt sig att denna scen skall fyllas av aktiviteter även i fortsättningen.”

Och så har det blivit. Det första som spelades var 

”Scensommar” en pjäs specialskriven för invigningen av Vallbyteatern av Björn Barlach med musik av Nisse Hansén. Pjäsen, med inslag av idel ädel buskis, folklustspel och folkparksrevyer, uppfördes av västeråssonen Olof Thunberg tillsammans med Inga Gill och Mona Andersson. 

Efter invigningen av folkparksteatern på friluftsmuseet har den blivit en mycket utnyttjad scen för musik- och teaterprogram i Västerås. Där har även ordnats trivselkvällar med blandat innehåll. Teatertraditionen har levt vidare bland annat genom Västerås lokalteater, Mälarteatern i Sala, Skånska teatern, Viksängs ungdomsteater, V-Dala i Uppsala, Västerås stadsmusikkår, Teatergruppen 4:e teatern; för att nämna några exempel.

I dagarna har den publika verksamheten återupptagits efter en tid av reparationsarbeten till följd av takläckage och behovet av ny ljussättning. Ideologin bakom tron på att en folkparksteater hör hemma på ett friluftsmuseum bekräftas av vetskapen om att Vallbys ”systermuseum” Gamla Linköping nyligen berikats med teatern från Folkets park i Linköping.