Arosvallen

Författare: Högstadieelev
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!

Första gången jag var på Arosvallen var sommaren 2016 när jag gick på ett kollo som heter Sommarkul. Jag gick flera somrar som deltagare på Sommarkul och är numera ledare. Jag har spenderat många tidiga morgnar och sena kvällar på arenan med vännerna jag lärt känna genom idrotten. Även min allra första tävling var på Arosvallen. Den heter Gurkspelen där tävlande från hela Sverige kommer för att delta.

Arosvallen byggdes 21 juni 1931 med syfte att vara VSK fotbolls hemmaarena, men sedan byggdes deras nuvarande hemmaarena, Hitachi arena, år 2008. Några medlemmar från varje klubb fick vara med och bygga upp arenan på grund av bristen på arbetare.

På arenan spelades två VM-matcher år 1958 där Jugoslavien mötte Skottland och Frankrike. Och även några VM-matcher för damerna. Den är byggd för att hålla 10 000 åskådare men under en division 1 (Elitserien) bandymatch där VSK mötte IFK Uppsala blev publiksiffran 11 231 åskådare.

Numera används arenan för friidrott och amerikansk fotboll, och har ett helt nytt utseende efter ombyggnaden som skedde under sommaren 2022.