Ån vid kyrkan

Författare: Elev från Ladubacksskolan åk 5
2000-talet
Spara
Den här artikeln är en del av projektet KulturarvsberättARna där barn och unga från Västmanland utforskar och delar med sig av sina berättelser. Hör deras viktiga röster!
En häftig sak som hände där en gång var att en av änderna åt ur min pappas hand och så stod en av änderna på min sko.

Min plats är ån vid kyrkan. Dit brukar jag åka med min pappa ibland och mata änderna som finns där med havregryn. 

Anledningen till att jag brukar åka dit är för att änderna är söta och så kan det vara svårt för dem att hitta tillräckligt med mat, och då syftar jag på vintern. 

Man märker att de är väldigt hungriga ibland eftersom när jag håller havregrynet i min hand hoppar de nästan och försöker få tag på det. Ibland händer det att de kan börja slåss lite om maten men då får man lägga ut mer så brukar de lugna ner sig.

En häftig sak som hände där en gång var att en av änderna åt ur min pappas hand och så stod en av änderna på min sko. När jag var yngre brukade jag också gå dit och mata dem med bröd, men man ska inte ge dem för mycket för då kan de få ont i magen.

Vissa av dem är inte rädda alls och springer inte ens iväg när man närmar sig men andra kan vara lite mer försiktiga och flyger ner tillbaks i vattnet när man kommer nära. På sommaren brukar inte många av dem samlas på samma ställe men i vintras satt nästan alla på ett och samma ställe vid isen.