Att restaurera ett ljud
1700-talsorgeln i Engsö kyrka
I augusti 1998 återinvigdes den gamla 1700-talsorgeln i Engsö kyrka. Då ljöd tonerna ur den 200-åriga pärlan förhoppningsvis så som när orgelbyggaren Olof Schwan en gång konstruerade den. Schwan, som var sin tids främste orgelbyggare i Stockholm, levererade Engsöorgeln år 1781. Samma år som revolutionen bröt ut i Paris färdigställde Schwan orgeln i Stockholms Storkyrka, men av den finns nu enbart fasaden kvar. Totalt har sex Schwanorglar räddats undan förgängelsen, varav fem i Sverige och en i Finland.
Förutom Engsöorgeln återfinns en Schwanorgel i Finska kyrkan på Stockholms Slottsbacke. Schwan tillverkade ett stort antal orglar men ingen av de sex som återstår är helt bevarade.
Engsös orgel är nu en pärla och en av de förnämsta i landet.
Mads Kjersgaard
Restaurator
Engsöorgelns första förändring skedde redan 1863, då ett antal stämmor byttes ut. Från 1923 och framåt har man sedan placerat in nya stämmor och tagit bort ett antal gamla. När Mads Kjersgaard först lärde känna Engsöorgeln återstod endast tre originalstämmor. Men även dessa var starkt förändrade.
Så sent som på 1970-talet skedde ännu en stor olycka. Då monterades originalbälgen bort. Förmodligen slängdes den i rent oförstånd. Allt idogt letande efter bälgen har varit resultatlöst och man tvingades att tillverka en ny – så lik den ursprungliga som möjligheterna medgett. Målsättningen för den övriga tekniska upprustningen har också varit att återföra alla delar till originalskick med ursprunglig klang. En del borttagna pipor fanns bevarade, bland dem trumpetstämman, men över 200 saknades helt och har nytillverkats i Schwanstil.
Mads Kjersgaard jämför detta arbete med det som entusiasterna lägger ner på sina veteranbilar. Inte heller där duger det att sätta in reservdelar från andra bilmodeller. Går det inte att spåra upp originaldelar, så tillverkar man nya som liknar de ursprungliga så långt det låter sig göras.
”Engsös orgel är nu en pärla och en av de förnämsta i landet” sade Mads Kjersgaard vid invigningen. Han såg det som en utmaning – att efter 1700-talets principer – utföra detta hantverk till församlingens fulla belåtenhet. Till resultatet samtycker förhoppningsvis även Olof Schwan från sin musikaliska himmel, för nu hoppas jag att den låter som på 1700-talet, tillade Mads Kjersgaard.