Daghem - en räddare i nöden
Utanby förskola
Utanby var ett av de första daghemmen i Sverige och när det öppnade var det också det modernaste i landet. I daghemmet fanns nämligen ett kök i barnhöjd med en fungerande spis. Fram till i början av 1960-talet var daghemmet främst till för barn till ensamstående mödrar. Utanby hade tre avdelningar: för spädbarn sex månader till två år, en avdelning för koltåldern, två till fyra år och en avdelning för de stora barnen, fyra till sju år. Kostnaden var som lägst 25 öre per barn och dag. Många av familjerna bodde i arbetarbostäderna som låg runt daghemmet.
Personalen arbetade måndag till lördag 6.30–17.00 eller 8.00–18.00. I början av 1950-talet tjänade en barnsköterska 360 kr i månaden och en förskollärare 500 kr i månaden. Förutom att ta hand om barnen skulle personalen också tillverka pussel och böcker, utbudet av färdigt lekmaterial var betydligt mindre än idag. Personalen skulle också tillverka kläder till de allra minsta barnen. Däremellan pryddes lakan och handdukar med broderier. På lördagar badades alla barn.
Inskolning av barnen på daghemmet förekom inte som idag utan barnen lämnades på morgonen och hämtades på kvällen redan från första dagen. När barnen vilade låg de på järnbritsar som täcktes med lakan.
Personalen skulle också tillverka kläder till de allra minsta barnen. Däremellan pryddes lakan och handdukar med broderier.
Daghemsbyggnaden behölls som den var under de första 40 åren, förutom att den flyttades en bit från kyrkogårdsmuren på 1950-talet. Enligt uppgift i en artikel i Västmanlands Läns Tidning så var det en fiskhandlare som tyckte att daghemsbyggnaden skuggade hans familjegrav. I slutet av 1980-talet byggdes huset om och 1987 flyttade förskolan till nuvarande lokaler på Utanbygatan 2.