Revolution på tapeten
Det var för det franska borgerskapets salonger och matsalar som dessa kostbara väggprydnader skapades under 1800-talets första hälft i praktfulla färger eller gråtoner (grisaille). De skildrar bland annat grekernas olympiska lekar, livet på Brasiliens kaffeplantager med vita ägare och svarta slavar men också tidens dagsfärska samtidshistoria, såsom det berömda trekejsarslaget vid Austerlitz 1805 då Napoleon besegrade en överlägsen armé ryssar och österrikare och 1830-års julirevolution i Paris. Alla är de produkter från de franska företagen Dufour och Zuber och flertalet av dem kom till Sverige först under 1800-talets andra hälft när de blivit omoderna i hemlandet. Kanske plockades de ned och exporterades för att fransmännen efter republikens införande inte längre ville påminnas om sitt blodiga förflutna under kungar och kejsare? Idag lär det finnas fler sviter bevarade i Norden än i Frankrike.
En av dem som lockades att pryda en sal med de pampiga, livfulla motiven från julirevolutionen i Paris 1830 var ägaren till den sedan länge rivna herrgården Fredriksberg utanför Västerås. Förmodligen var han okunnig om bakgrunden till denna politiska händelse som utspelades under några sommardagar flera decennier tidigare. Fransmännens kung Karl X hade utfärdat en order som begränsade tryckfriheten. Boktryckare, studenter och arbetare reagerade våldsamt. Soldater från napoleonkrigen slöt upp och efter tre dagars blodiga strider i Paris kunde kungen avsättas och den liberale Ludvig Filip utropas till ny regent.
Fredriksbergssviten, som räddades till Vallby friluftsmuseum vid 1900-talets början, har tidigare suttit i ett utrymme som inte varit tillgängligt för besökare. Under 2005 kunde den efter mödosam renovering överföras till bruksherrgården på Vallby, där alltså ännu ett exempel på utländskt inflytande nu kan studeras.
Revolutionstapeten sattes upp i ett rum på andra våningen i Tenngjutaregården på 1920-talet. Rummet har inte kunnat hållas öppet för allmänheten på mycket länge. Genom slitage och i samband med läckage från taket hade tapeten fått stora skador. Under vintern 2005 fick Kaj Falk under konservator Per Mattssons ledning i uppdrag att ta hand om tapeten. Arbetet tog omkring 4 veckor i anspråk. Tapeterna togs ner, lagades, retuscherades och monterades på ramar innan de sattes upp igen på sin nya plats i herrgården.