På tapeten i Tibble

Författare: Bengt Wallén
Spara
I alla tider har det odlats lin för husbehov på Tibble gård. Den unga hustrun Brita tog vid efter tidigare husmödrars arbete med linberedning och med vävstolens hjälp skapade hon fina linnealster. De lakan, dukar och gardiner som Brita vävt har uppskattats på flera olika hantverksutställningar i Västmanland.

År 1924 firade Sala sitt 300-årsjubileum som stad. Ett av inslagen var en omfattande jubileumsutställning för hemslöjd, hantverk, industri och trädgård. Utställningen, som ägde rum i Samskolan, besöktes av kung Gustav V. Västmanlands Hemslöjdsförening deltog med hemslöjdschefen Olga Andersson som ansvarig. Föreningen presenterade 6 000 inlämnade föremål och hade tio rum och två stora korridorer till sin utställning. Brita Wässman från Badelunda deltog med ett antal linnevävnader. Efter bedömningen av alla inlämnade slöjdalster fick Brita Wässman ta emot ett av de 36 hedersprisen i form av ett vackert diplom.

På andra våningen i mangårdsbyggningen i Tibble, uppförd 1833, fanns ett par rum bevarade i ursprungligt skick och med gamla tapeter. Rummen var också fyllda av möbler från den tiden. Inför Britas 75-årsdag 1963, planerade de att renovera ett av rummen på övervåningen. Brita kontaktade sin vän, textilkonstnärinnan Rut Eriksson i Västerås, för att få råd om vad hon skulle göra med de 130 år gamla tapeterna i rummet. Rut Eriksson föreslog att Brita själv skulle väva tapeter i linne istället för att köpa nya papperstapeter. Brita fick hjälp av Rut med att hitta färger och mönster, som skulle harmoniera med de gamla tapeterna i de övriga rummen på övervåningen. Brita och Karl fick glädja sig åt att de vid slutet av 1960-talet kunde fira sina respektive åttioårsdagar i det vackra rummet med linnetapeterna. Karl gick bort 1968 och Britta 1969.

Än idag är linnetapeterna, som minner om Britas skickliga vävningsteknik, lika fina och färgstarka.

Brita Eklund föddes år 1888 och växte upp på gården Valla i Björksta med föräldrarna Johan August och Wilhelmina samt fem yngre syskon. Hon fick tidigt delta i arbetet på gården, såväl i köket som på fälten. I mor Wilhelminas släkt fanns genuina hantverkstraditioner och Brita fick i unga år lära sig att väva dukar, gardiner och även tyger till familjens kläder. Tjugoåriga Brita studerade på Tärna åren 1908- 1909 och fick då vidareutveckla sitt kunnande i sömnad och vävning. Där träffade hon sin tillkommande, den jämnårige blivande bonden och spelmannen Karl Wässman från Tibble i Badelunda. Karl kom i unga år till sina morföräldrar Karl Johan och Wilhelmina Tibblin i Tibble och växte upp på släktgården med anor från 1500-talet. Bröllopet mellan Karl och Brita stod i Björksta kyrka hösten 1912 med kyrkoherde Nyman som vigselförrättare. När morfar Karl Johan Tibblin avled 1913 kunde Karl och Brita ta över släktgården.