Hans Snickare

Författare: Sven Göran Johansson
1500-1630
Spara
Hans Snickare var verksam i Västerås från sekelskiftet 1500-1600 till sin död 1630.

Hans Snickare gick också under benämningen Hans Tyske. I Johannes Rudbeckius dagbok finns flera personer med namnet Tyske. Eventuellt kan det betyda att dessa personer var invandrare från något kejsardöme som på den tiden fanns söder om Östersjön. Hans Snickare är mest berömd för att han anlitades av Johannes Rudbeckius för att tillverka predikstolar till Västerås Stifts kyrkor. Hans Snickares predikstolar målades ofta av Lars Mattsson Målare.

Hans Snickare och hans son Israel Snickare plus ytterligare någon snickare från Västerås gick under benämningen Västeråsskolan. Det var Johannes Rudbeckius och hans inköp av en dopfunt från Lübeck till domkyrkan som inspirerade snickarna i Västerås. Dopfunten bekostades av kopparexportören Simon Depken. Bland föremål som tillverkades kan nämnas skråkistor och en liten kista som beställdes av bergsmännen i Lilla Bråfors. Allt detta finns väl dokumenterat i konstlitteraturen.

I början av 1900 talet inventerade Gerda Boëthius kyrkorna i Västerås Stift. Hon träffade då på en predikstol i Torsångs kyrka tillverkad av Hans Snickare som på insidan av korgen var stämplad med HDS. Hon drog slutsatsen att detta var Hans Snickares signatur och mästarmärke och att hans efternamn började på D. Hon inventerade också predikstolen i Amsbergs kapell och fann där initialer på insidan av ljudtaket som hon tydde till HDS. Här har det blivit fel. Stämplingen HDS i Torsångs kyrka är ett bomärke. Ljudtaket i Amsbergs kapell är signerat HCS och LMS (LMS står för Lars Mattsson).

I Östra Fågelviks kyrka finns också en predikstol tillverkad av Hans Snickare. Där är insidan på ljudtaket signerat HCS och LMSM (LMSM står för Lars Mattsson målare). I Västerås Domkyrka har det också funnits en predikstol tillverkad av Hans Snickare. År 1685 gjorde magister Lars Höijer en beskrivning på latin över Västerås Domkyrka. Där skriver han att det i predikstolstaket har stått H.C me fecit L.M. Mol. H.C skulle således ha förfärdigat predikstolen och Lars Mattsson målat den.

Daniel Seberus var kaplan i Torsångs kyrka 1631-1645 och kyrkoherde 1645 till sin död 1678. Han ligger begraven framför altaret och en gravhäll utmärker graven. Hans porträtt finns i kyrkan och han har skänkt en silverkanna och ljuskrona till kyrkan. Han ägde ett hemman i Torsång. Jag anser att han skänkt brädor till beklädnad av insidan av predikstolen och då försett en bräda med sitt bomärke, HDS. Att förse skänkta brädor till kyrkor med bomärken är inte unikt. I Mora kyrka har bönderna skänkt brädor till kyrkans tak och försett brädorna med bomärken. Dessa bomärken finns utställda i vapenhuset i Mora kyrka.

Eric Carlsson har i sin artikel om ”En konstsnickarverkstad i Västerås under 1600-talet” skrivit att Hans Snickares barnbarn hette Kruus. Min gissning är att Hans Snickares initialer, HC, står för Hans Cruus.

Landshövdingen i Dalarna var invandrad från Tyskland och hette hette Peter Kruse. Han var involverad i köpet av predikstolen till Torsångs kyrka. Man kan spekulera i om Hans Snickare och Peter Kruse var släkt.